VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivní speciály lákají na příchuť chilli nebo vanilkových rohlíčků

Brno – Milovníci piva a především neobvyklých speciálů se na poslední měsíc v roce těší víc než většina lidí. K vítání adventu mají o důvod navrch. Brněnské pivovary totiž svoji nabídku rozšíří o nové druhy oblíbeného alkoholického nápoje, které jejich sládci uvařili pouze pro vánoční období.

24.11.2014 2
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Zvláštní kombinace příchutí a víc alkoholu. To jsou hlavní charakteristiky pivních speciálů, které Brňané v prosinci ochutnají. „V zimě lidé raději pijí spíš silnější piva. Dá se říct, že víc zahřejí," poznamenal sládek Jiří Čejka z minipivovaru Pegas.

Na vánoční speciály si návštěvníci restaurace v Jakubské ulici zvykli. Pivovar je totiž vaří pravidelně už osm let a ani letos tuto tradici neporuší. „Ve sklepě nám zraje Pegas Porter. Je to osmnáctistupňové tmavé pivo, ve kterém dominují tóny hořké čokolády a kávy," popsal Čejka.

vánoční speciály
- Starobrno: pivo Medák s přídavkem medu (13°)
- Pegas: tmavý Pegas Porter 
s příchutí čokolády a kávy (18°)
- Magistr: tmavý speciál s příchutí čokolády a chilli (15°)
- Richard: speciál uvařený z vídeňského sladu (14°)
- Líšeňský pivovar: Pavián 
s vanilkovým rohlíčkem (18°), Santa s příchutí karamelu (15°)
- Petr Hauskrecht: Black Flek s příchutí kávy (13°)
- Lucky Bastard: belgický speciál (21°)

Podle sládků popularita pivních specialit neustále stoupá a jejich nabídka zákazníky láká. „Dají si jeden nebo dva půllitry a pak se vrátí ke klasickým pivům," uvedl sládek ze žebětínského minipivovaru Richard Milan Trávníček, který připravuje čtrnáctistupňové pivo uvařené z vídeňského sladu. Dodal, že kvůli vysokému podílu alkoholu se speciály ve velkém množství ani běžně pít nedají.

Neobvyklá piva lákají nejen pivní znalce a experimentátory, často je zkoušejí i ženy. „Když si mám možnost dát nějaké zajímavě ochucené pivo, které i pěkně voní, většinou mu dám přednost třeba před vínem," svěřila se Brňanka Kristýna Kučerová.

Na speciály se zaměřují i v dalších brněnských pivovarech. „Jsme schopní nabídnout různá neobvyklá piva, a tím lépe konkurovat velkým podnikům," vysvětlil Oldřich Stano z pivovaru Magistr, který na letošní zimu nachystal pivo s příchutí čokolády a chilli. Zájemci si ho můžou koupit i v pet lahvích.

Minipivovary navíc nemají problém speciály často obměňovat. „Už od září minulého roku vaříme každý měsíc jiný. Naše výhoda je, že je můžeme dělat po malých várkách," upřesnil Čejka.

Vánoční speciál připravuje i nováček Parní pivovar Petr Hauskrecht, který otevřel před dvěma týdny. Nabídne třináctistupňový Black Flek. „Je uvařený ze čtyř druhů sladů s výraznou krémově kávovou chutí, navíc podbarvený chmelovou hořkostí. Sládek Petr Hauskrecht ho připravil jako vzpomínku na svá učňovská léta v pražském pivovaru U Fleků," prozradila Kristýna Krakešová z parního pivovaru. Dodala, že pivo nabídnou v sudech i šampusových lahvích.

Ani největší městský pivovar Starobrno na vánoční speciál nezapomněl a už na konci listopadu na trh uvede svůj třináctistupňový Medák v omezeném množství 1300 hektolitrů. Nabízel jej už minulý rok, letos ale změnil recepturu. „Teď přidáváme med jak na varně, tak i do ležáckých tanků. Pivu se tak zvýší medové aroma," podotkl sládek Starobrna Libor Doseděl.

Většina vánočních pivních speciálů se na výčepech začne objevovat v první polovině prosince a řada z nich zůstane v nabídce jen pár týdnů. Jediný brněnský minipivovar, který letos pro adventní období neuvede nový druh piva, je Charlie's Square. „Náš podnik je malý, uvaříme proto jen naši jedenáctku," řekl manažer pivovaru Petr Barták.

TOMÁŠ KÁRA

Autor: Redakce

24.11.2014 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hráz Brněnské přehrady drží vodu, kterou využívají lidé ke koupání a energetici k výrobě elektřiny.
AKTUALIZOVÁNO
65

Hráz dokáže vypustit celou Brněnskou přehradu za tři dny

Miloš Kratochvíl.

Zbrojovka zvládla generálku, střelecky jí vyšel úvod duelu s Kayserisporem

AKTUALIZOVÁNO

Dálnice D1 na Vyškov je průjezdná. Hromadnou nehodu už odklidili

Podolí – Úsek dálnice, který v pátek odpoledne zablokovala hromadná nehoda čtyř osobních aut se dvěma nákladními auty a jednou dodávkou, je opět průjezdný. Nehoda se stala kolem třetí hodiny odpoledne na 205. kilometru dálnice D1 u Podolí na Brněnsku ve směru na Vyškov.

Brno chystá výstavu k výročí 100 let od vzniku první republiky

Brno – Století od vzniku samostatného československého státu a devadesát let od první výstavy na brněnském výstavišti. Dvě velká výročí, která se příští rok v květnu dočkají oslav. Představitelé Brna v pátek  schválili první přibližný návrh, jak by expozice mohla vypadat.

AUTOMIX.CZ

Toužíte po klasické škodovce? Na prodej jich je řada. Tyhle jsou nejzajímavější

Aut mladoboleslavské značky se na české inzerci povalují přímo hordy, v drtivé většině případů jde ale o běžné modely moderní éry. Co když ale sháníte škodováckou klasiku? I v tomhle případě je bohatý výběr.

Víc než na vojenské misi se bojím na D1, říká armádní lékař

Brno – Vidět mladé americké kluky, jak přichází třeba i o obě nohy, je těžké, říká armádní lékař Radek Uher. Pětatřicetiletý rodák z Břeclavi se v červnu po více než šesti měsících vrátil se svým týmem z polní nemocnice v Iráku. „Člověk musí být srdcař, aby tam jezdil,“ říká lékař.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení