Přestože je to pivovar nový, stojí za ním v pivovarnictví známá jména. Má tři majitele. Bývalého ředitele pivovaru Starobrno Františka Krakeše, manažera prodeje Pavla Havlíka a především bývalého starobrněnského sládka Petra Hauskrechta. „Společnost jsme založili jako tři kamarádi nadšení pro neobyčejná piva. Shodli jsme se, že takové pivo chceme vařit," řekl Krakeš.

Podle něj se muži inspirovali takzvanými řemeslnými pivovary. „Jejich vlna se převalila z Ameriky přes oceán do Evropy," podotkl Krakeš.

Nový pivovar sídlí na netradičním místě v budově bývalých městských jatek v brněnské ulici Porážka.

Vaří teď dva druhy piv, jedenáctku a dvanáctku. Plánuje vařit tři druhy piv a k tomu každý měsíc speciál. Na příští rok plánuje výstav dva a půl tisíce hektolitrů piva. „Konečná kapacita pak je na sedm až deset tisíc hekotlitrů," poznamenal Hauskrecht.

Pivovar Starobrno, kde Hauskrecht do roku 2009 jak osládek působil, nemá z konkurence obavy. „Český pivní trh je velmi rozmanitý a pro nová zajímavá piva je na něm určitě prostor. I proto jsme v letošním roce představili extra chmelený ležák Starobrno Drak a každoročně také připravujeme speciály pro jedinečné příležitosti. Jsme přesvědčeni, že naše piva obstojí," uvedla mluvčí pivovaru Kateřina Beute.

Jako konkurenci nebere Parní pivovar ani majitelka líšeňského pivaru Iva Kremitovská. „Naše výrobky prodávame jen v naší vlastní Líšeňské pivovarské restauraci. Kdo chce ochutnat naše pivo, cestu k nám si najde a jak všichni víme, pivo je nejlepší přímo u zdroje," řekla.

Stejný názor má i sládek pivovaru U Richarda v brněnském Žebětíně Milan Trávníček. „Jsme spíše rádi za rozšíření nabídky piv v Brně," uvedl Trávníček.

Lidé se na nové pivo těší. „Rád zkouším novinky. Doufám, že nebudu zklamaný," zůstává opatrný Roman Polák.

Z jednatřiceti pivovarů je v kraji sedmadvacet minipivovarů s výžstavem do deseti tisíc hektolitrů ročně. A z nich devatenáct vzniklo až po roce 2010. „Za boomem stojí poptávka po tom vyzkoušet něco jiného. Je to podobné jako v gastronomii. Zda už není trh přesycený, ukáže čas. Každopádně i minipovary dělají majitelé pro výdělek. Koníček by to byl drahý, nelze dotovat pivovar z úspor," je přesvědčený ekonom společnosti Cyrus Jiří Šimara.

Sládek Trávníček z Žebětína přesycenost trhu nevidí. „Dříve bývaly pivovary také ve skoro každém městečku," upozornil.