Nejexotičtější nové zaměstnání se nabízí náměstkovi pro územní plánování Ladislavu Mackovi. „Pracuji s koňmi. A známý mi nabídl, abych jel k němu na westernový ranč. Je to zajímavá nabídka," usmál se Macek.

Dodal, že od přátel má i jiné nabídky práce. „Mohu také podnikat. Mám živnostenský list třeba na řemeslné práce, poradenství v administrativě, provozoval jsem restauraci. Takže umím i vařit," podotkl politik, který se rozhodl letos nekandidovat už do žádné funkce.

Ve volbách do brněnského zastupitelstva nekandidoval ani zástupce primátora Robert Kotzian z ODS. Zvolili jej ale v Bohunicích, kde bude působit jako opoziční zastupitel. „Zatím nemám podepsanou pracovní smlouvu. Ale mám příslib práce v oblasti práva," řekl.

Kotzian také založil spolek Brno+. „Chci pokračovat ve věcech, které jsem začal jako náměstek. Zaměříme se na podporu rozvoje města. Hlavně na důležité dopravní stavby a také na to, aby se Brno v roce 2020 rozrostlo o okolní obce," nastínil náměstek.

Přímo primátor zatím nechtěl moc prozrazovat, čím se bude v následujících čtyřech letech živit. „Stejně jako uplynulých třicet let budu chodit do práce, věnovat se naplno funkci zastupitele města a i nadále hájit zájmy občanů města Brna. Jejich podpory ve volbách si velice vážím a současně ji vnímám jako velký závazek. Každopádně se chci také více věnovat i svým nejbližším. Rozhodnutí, kam budou pracovně směřovat mé budoucí kroky, však nechci a ani není důvod uspěchat," sdělil Rovnosti v pátek Onderka.

Podle politologa Lubomíra Kopečka se o svého brněnského předsedu mohou postarat i jeho sociálnědemokra­tičtí kolegové. „ČSSD vládne v kraji. Pokud zůstane Onderkovi pozice ve straně, nedivil bych se, pokud by se pro něj našlo místo v organizacích navázaných právě na kraj," poznamenal Kopeček.

Do opoziční lavice zasedne také sociálnědemokra­tický náměstek primátora Oliver Pospíšil. Navíc k tomu má od minulého týdne i post neuvolněného místostarosty Řečkovic a Mokré Hory. „Nové zaměstnání je otevřené téma, které do konce roku nechci uzavírat. Nejsem pod tlakem," řekl Pospíšil.

Náměstkyně ODS Jana Bohuňovská v sousedních Ivanovicích dosáhla na ještě vyšší funkci. „Zastupitelstvo mne zvolilo starostkou," řekla.

Se sdružením chci pokračovat v tom, co jsem začal v radě, říká Kotzian

Brno – V primárních vnitrostranických volbách neuspěl mezi spolustraníky a nakonec do brněnského zastupitelstva ani nekandidoval. Na svoji práci investičního náměstka ale chce Robert Kotzian z ODS navázat. Založil kvůli tomu spolek Brno+. „Některým věcem jsem věnoval spoustu energie a mám pocit, že bych je neměl hodit za hlavu. Je to částečně i citový vztah k městu," říká končící náměstek.

Proč jste se rozhodl pro formu spolku?

Chci pokračovat v tom, co jsem začal. Myslím, že třeba pro přestavbu železničního uzlu jsem postavil pevný základ. Teď mám obavy, co bude koalice a hlavně zelení provádět. Jako fyzická osoba bych měl pro jednání nesrovnatelně horší pozici než jako představitel spolku.

Jaká další témata chcete řešit?

Jedná se o dopravní dostupnost a důležité dopravní stavby. Další cíl je Velké Brno 2020. V životním zájmu města totiž je se rozrůst. Jinak hrozí vylidňování. Už to nepůjde zákonem o velkém Brně. To by bylo protiústavní. Dnes je nutné použít jiné formy. A měli bychom o nich jednat. Ale předpokládá to reformu uspořádání města a hlavně městských částí tak, aby byla nabídka skutečně zajímavá a přesvědčila občany obcí z okolí, že stojí za to se k Brnu připojit.

Co když někdo řekne, že založení sdružení je krok zhrzeného politika?

Pro mě konec v pozici náměstka není zhrzení, ale osvobození. Neumím žít z negace. Také proto deklarujeme, že budeme podporovat kroky, které naplňují zájmy města. Ať bude ve vedení kdokoliv.

Sdružení často bojují proti politikům žalobami a trestními oznámení. Plánujete to také?

Předpokládám, že o tom nebudeme ani uvažovat, kromě případů, kdy stejnou formu boje zvolí i protistrana. Jinak ji neuznávám.

Kolik máte členů?

Do deseti. Základna je minimální, nehodláme mezi sebou bojovat o vliv. Role jsme si rozdělili. Veřejnosti pak jsou otevřené kategorie příznivců a sympatizantů.