Z práce rovnou na pláž na letní drink. Tak loni vypadal skoro každý prázdninový den Ludmily Šubrtové. Letos si to chce zopakovat. Nepracuje však jako delegátka cestovní kanceláře někde u moře. Chodí do kanceláře v centru Brna. A cestou domů se zastaví na pláži na náměstí Svobody.

Jeho část se za necelé dva měsíce opět ocitne pod tunami písku, které mají Brňanům nahradit atmosféru dovolené u moře. „V těchto dnech chystáme výběrové řízení na to, kdo náměstí promění v pláž. Za ty dva roky, co funguje, jsme si udělali představu, kdo ji navštěvují nejvíce. Jsou to matky s dětmi, které ji využívají jako pískoviště," uvedl mluvčí radnice Brna-středu Roman Burián. Právě tato městská část projekt před dvěma lety vypracovala.

Právě proto chce letos radnice vše přizpůsobit dětem. „Ještě to nemáme hotové, ale podle všeho letos zmizí beachvolejbalové kurty, o které nebyl moc zájem. Místo toho vznikne obří pískoviště pro děti, " upřesnil mluvčí.

Radnice chce na pískovišti i nové atrakce. Vybírá ty, které jsou pro děti bezpečné. „Na písčitém povrchu třeba nejdou ukotvit klasické houpačky," podotkl Burián.

Nápad se Brňanům líbí. „Je pravda, že děti si písek užívají asi nejvíc. A v betonovém centru města moc podobných příležitostí nemají. Ale doufám, že tam nebude chybět můj oblíbený bar," řekla Šubrtová.

S plážovým občerstvením radnice počítá. „Kromě baru, kde si lidé mohou koupit alkoholické i nealkoholické míchané nápoje, chceme přidat i dětský bar. Tam se budou připravovat čerstvé džusy a drinky pro malé návštěvníky pláže," vysvětlil Burián.

Špatné zaměření

Projekt se líbí i odborníkům. „Pláž v centru města je výborný nápad, jak místo oživit. Ale v Brně podle mě trochu pokulhává její zaměření. Nápad je totiž jako stvořený pro pořádání různých tematických večerů, například brazilských tanců. Pláž by také určitě oživil i nějaký menší bazén," uvedl Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Podle něj je hlavní náměstí největšího města na Moravě ideálním místem, kam lákat turisty na podobné atrakce. A nejen mimobrněnské. Setkávat se tam podle něj mají především obyvatelé z různých částí města.

Okamura v minulých letech brněnskou pláž navštívil. „Vypadá to, že letos se toho na ní bohužel moc nezmění. Přitom potenciál jejího využití je obrovský," tvrdí.

Podle mluvčího Buriána však pláž letos oživí několik koncertů. „Hudebníci na podiu vystoupí každý pátek jako součást našeho projektu Musicpoint. Do něj se hlásí skupiny i jednotlivci, kteří mají zájem si zahrát před živým publikem zadarmo. My jim zajistíme zvukaře a aparaturu. Náklady na koncerty jsou tak pro nás minimální," řekl Burián.

Stejně tak radnice nezaplatí ani za stavbu pláže. „Tu má na starosti společnost, která na ní potom provozuje bar. Vše chceme letos spustit nejpozději 21. června. To se uskuteční první hudební vystoupení," řekl mluvčí.

V předchozích dvou letech se o pláž staral podnikatel Milan Veleba. „Letos se do výběrového řízení určitě opět přihlásím. Souhlasíme i s podmínkami radnice ohledně většího dětského hřiště. Pláž by měla vyrůst na stejném místě jako dříve, to u morového sloupu. Vytvoří ji více než devadesát tun písku," doplnil Veleba. Využívá radnice dostatečně možnosti pláže?