Už půl roku obyvatelé Kuřimi marně čekají na rekonstrukci kulturního domu. „Je v hrozném stavu, oprava je potřeba," podotkla třeba Jana Pařízková. Na změnu si ještě počká, ačkoli dělníci měli podle plánů radnice dokončit práce už na jaře.

Městský rozpočet ovšem investici za osmdesát milionů neutáhne, a to je důvod, proč se zatím nic neděje. „Čekáme na rozhodnutí o dotacích z Evropské unie, rekonstrukce kulturního domu na něm závisí. Na přestavbu potřebujeme dotaci, o které se mělo hlasovat už v dubnu, ale termín se stále odkládá. Podle toho, jak velký příspěvek dostaneme, totiž musíme upravit záměr a plán přestavby. Opravovat proto nemůžeme dřív než po vyhlášení dotačního titulu, kterého se snad dočkáme v říjnu nebo listopadu," vysvětlil vedoucí kuřimského investičního odboru Stanislav Bartoš.

přehled budov
- Ivančice: Besední dům nestačí pro velké akce
- Kuřim: kulturní dům čeká rekonstrukce za 80 milionů korun
- Moravany: kulturní dům je v dobrém stavu, ale má příliš malý sál, v příštích letech ho proto chce vedení města rozšířit
- Střelice: kulturní dům chybí, akce pořádají v sokolovně
- Tišnov: městské kulturní středisko je v dobrém stavu, o změnách se neuvažuje
- Újezd u Brna: kulturní dům chybí, ve městě je pouze sál patřící k restauraci Rychta
- Vranov: město má Obecní dům, který před 10 lety opravilo

Pokud městu žádost o podporu vyjde, vzhled budovy se zásadně změní. Kulturní dům čeká zateplení, úprava a modernizace všech sálů a také přístavba dalšího patra s malým sálem. „Všechny místnosti dovybavíme, restaurace, klubovny i sály zůstanou na svém místě nebo se jen mírně posunou a upraví. Jeden sál možná proměníme v kinosál," nastínil Bartoš.

S budovou nevhodnou pro pořádání koncertů či plesů se potýkají také Ivančice. „Máme pouze Besední dům, starý sál stačí na oslavy, ale pro koncerty nebo taneční zábavu je malý. Kdekterá vesnice má větší prostory pro kulturní akce," připustil starosta města Milan Buček.

Provoz staré kulturní památky je dlouhodobě ztrátový. Ještě v říjnu proto město zahájí její opravy za tři miliony korun. „Dáme do pořádku topení, rozvody elektřiny, vody a odpady, v lednu budou základní práce hotové," upřesnil místostarosta Ivančic Jaroslav Sojka.

Na jaře pak zedníci opraví střechu budovy. Rekonstrukce však dům nezvětší a nový si Ivančice dovolit nemohou.

Větší sál chybí i kulturnímu domu v Moravanech. „Vejde se tam asi 120 lidí, což je pro plesy a zábavy málo," řekl Jiří Veselý z moravanské kapely Doušek, která v kulturním domě často vystupuje.

Jediný sál místní využívají jak pro kulturu, tak pro odpolední sportovní cvičení a tělocvičnu pro žáky základní školy. „Chybí nám předsálí a samotný sál je příliš malý. Při taneční zábavě nám polovinu místnosti zabírají stoly a v druhé půli se tančí. Nevyhovující je místnost také pro děti. Chceme proto sál rozšířit na obě strany," objasnila starostka Marie Barešová.

Kulturní dům se však změní nejdřív v příštím roce, na rozšíření ještě Moravany nezískaly stavební povolení, nyní připravují projekt přestavby.

Ve Střelicích i Šlapanicích dokonce kulturní domy ani nejsou a novostavby si zatím nemohou dovolit. „Koncerty a zábavy pořádáme v sokolovně, v létě pak hody nebo mše venku u hasičské zbrojnice. Na stavbu kulturního domu nemáme peníze, musíme investovat do oprav silnic," upozornil starosta Střelic Zdeněk Ondrášek.

MONIKA ROZSYPALOVÁ