VYBERTE SI REGION

Pletení vánočky trénovala vyučená cukrářka na čas

Brno - Týden chodí do školy, další týden nosí na hlavě bílou čepici a ruce má od mouky. Tak vypadá studium dvacetileté Zuzany Halasové, která se v těchto dnech snaží porazit dalších čtrnáct účastníků soutěže Pekař roku na brněnském veletrhu Salima. Ačkoliv se už vyučila cukrářkou, chce se věnovat pekařině.

27.2.2014 1
SDÍLEJ:

Cukrářka Zuzana Halasová teď svůj veškerý čas věnuje pekařině.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Na brněnském učilišti v Charbulově ulici má Halasová každý druhý týden praxi, při které asi sedm hodin denně peče různé druhy pečiva a vánočky. „Musíme ale zvládat i technické věci. Učíme se třeba, jak se ručně zadělává těsto na chleba. Měli jsme i předmět odborné kreslení, kde jsme kreslili rozkrojený chléb," popisuje dívka. Studentům podle ní kreslení pomáhá ve správném modelování bochníku.

První soutěž si studenti vyzkoušeli na veletrhu včera. Pekli rohlíky a chleba. Tříčlenná porota hodnotila především, jak pečivo vypadá, chutná a voní. „Na soutěž jsem se nijak připravovat nemusela," říká studentka.

Dnes ji čeká klání v pletení vánoček. Na něj už trénovala. „Pekla jsem doma a měřila jsem si čas. Jednu vánočku zvládnu uplést do minuty," chlubí se Halasová. Myslí si však, že na výhru její čas nestačí. Má totiž velkou konkurenci.

Doma peče kromě vánoček i buchty a dorty. „Příbuzní vždy řeknou, co jim mám upéct. Už jsem dělala dort ozdobený květinami, šmouly či tučňáky," vzpomíná studentka. Podle ní je nejdůležitější fantazie a zručnost.

U pečiva je zase klíčové hlídat, aby těsto nevykynulo moc. „Buchta nebo rohlík pak nechutná tak, jak má," říká. Nejraději dělá rohlíky makovky, které se namáčí do máku nebo jiných semínek.

K práci ostatních umí být kritická. „Když jdu do obchodu, hodnotím pečivo i zákusky. Občas nechápu, co to pekaři vytvořili," říká.

LENKA ONDRYSKOVÁ 

Autor: Redakce

27.2.2014 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hrom do krupice. Domácí nesmüsli. Naložený kapr vedle sledě. Bar 4pokoje je prvním brněnským non-stop podnikem nabízejícím snídaně, obědy i večeře. Mění se jídelníčky, osvětlení, hudba i ceny – vždy podle hodiny, v níž lidé přijdou.
18

Čtyři pokoje, devět jídelníčků. Brno má nový proměnlivý bar

Pohlednou ofenzivní podívanou nabídli fotbalisté Zbrojovky divákům v jihomoravském derby zimní Tipsport ligy. Ve svém druhém duelu skupiny C zvítězili Brňané nad Znojmem 5:1.
10

Zbrojovka smetla v Tipsport lize Znojmo pěti góly, dvakrát se trefil Litsingi

Propadli se pod led. Záchrana? Hasiči házejí pytle nebo se plazí po žebřících

Brno /VIDEO/ – Topící se lidi vytahovali hasiči ve středu z ledové vody Brněnské přehrady. Nešlo však o bruslaře, kteří vjeli na příliš tenký led, ale o figuranty ve speciálních úborech, kteří do díry vysekané v ledu vlezli dobrovolně. Věděli totiž, že záchrana od kolegů, kteří se učili, jak tonoucího z vody zachránit, přijde téměř okamžitě. „První možnost je většinou házení speciálních pytlů, kterých se tonoucí chytí. Funguje to ale jen zhruba do patnácti metrů, málokdo dohodí dál," vysvětlil instruktor hasičů Alexandr Ficek.

Lucie prodělala přeměnu pohlaví, nyní o tom hraje divadlo

Brno – Už v mateřské škole si uvědomovala, že je ženou v mužském těle. Dala se na herectví, ale slýchávala: Musíš být víc hercem! Nakonec se Lucie Brychtová rozhodla k přeměně pohlaví, čímž však ztratila dosavadní herecké postavení. Na jeviště už s transsexuální diagnózou vstoupit nemohla. Rozhodla se tedy vtisknout svému příběhu divadelní tvar a vznikla v evropském kontextu ojedinělá inscenace Jsem žena. Její česká premiéra je ve středu od sedmi hodin večer v Buranteatru.

Stavební společnost OHL ŽS propouští zaměstnance. Řádově desítky lidí

Brno - Brněnská stavební společnost OHL ŽS, který byla v roce 2015 v půlmiliardové ztrátě, propouští zaměstnance. Řádově jde o desítky lidí. Firma zeštíhluje i svoje vedení, od ledna má novou organizační strukturu. Společnost také mění svoji strategii a chce se více zaměřit na tuzemsko.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies