Do netradičního závodu se letos přihlásily tři týmy. Jedním z nich byli loňští vítězové, černovičtí dobrovolní hasiči chtěli úspěch zopakovat, takže ani letos nepodcenili přípravu. „Včera jsme měli zkoušku, zatím víme, že dva lidi plavidlo uveze. Taky jsme si prošli trať a vyházeli nějaké kameny. Mělo by to vyjít," těší se na vítězství dobrovolný hasič Pavel Mifka.

K úspěchu ale vede trnitá cesta. "Dřív jsme to dělali na poslední chvíli. Když jsme tady byli poprvé, vzali jsme jen dvě pneumatiky a ovázali jsme je páskou," vzpomíná na soutěžní začátky Mifka. Tentokrát vyrazili na vodu s plavidlem z polystyrenu.

Chvílemi déšť sílí, ale diváků přibývá a nervozita závodníků stoupá. "Postavte se kamkoliv, kde dobře uvidíte. Na startovní čáře máme hasiče, plavidla RC autíček a černovického sdružení pořadatelů," svolává diváky k závodní dráze Kotík.

Jako první se namáčí posádka plovoucího auta. Při závodu mu totiž začínají odpadávat kusy karoserie, takže se do cíle dopravují spíš silou vůle. Nejrychlejší byl nakonec paddleboard pořadatelek.

Někteří návštěvníci si ale závod vychutnat nemohli. "Bohužel jsem je neviděl, musel jsem vyrábět lodičku. Třeba bych s ní mohl příště taky závodit," říká návštěvník Tomáš Slavíček a ukázal dřevěnou loďku v ruce.

Slavíček akci navštěvuje pravidelně od jeho začátku. "Je to bezvadný. Letos se nejvíc těším na koncert skupiny Laura a její tygři a na parní lokomotivu," dodává.

Oproti minulým rokům přibylo na festivalu několik dalších lákadel. "Letos poprvé máme v rámci akce několik výstav a závod plastových kačenek," vysvětluje za pořadatele Kotík.

Kromě netradičních závodů mohli diváci na festivalu vidět příjezd parní lokomotivy, dát si pravé pirátské menu nebo se podívat do pivovaru.