VYBERTE SI REGION

Plzeňskému pivu rozumí nejlépe z Moravanů. Výčepní z Brna uspěl v soutěži

Brno – Největší nešvar výčepních? Pustit pivo z pípy rovnou do neumyté, suché sklenice. Alespoň to tvrdí Rostislav Janko z Brna. Stal se jediným jihomoravským zástupcem v národním finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender v Plzni o nejlepšího výčepního.

12.8.2015 5
SDÍLEJ:

Rostislav Janko z Brna se stal jediným jihomoravským zástupcem v národním finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender v Plzni o nejlepšího výčepního.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Desátého ročníku klání se zúčastnil poprvé a z Moravanů si vedl nejlépe. „Kromě načepování piva se hodnotil přístup k hostovi nebo znalosti o pivu a historii toho plzeňského. Měl jsem i pohovor s tamním sládkem. Musel jsem si nějaké věci nastudovat," popisuje Janko, který pracuje v brněnské Stopkově plzeňské pivnici na České ulici.

První půllitr natočil před třinácti lety. Když sloužil na vojně. Od té doby potěšil naplněnou pivní sklenicí nespočetně zákazníků. „V práci natočím zhruba pět tisíc piv za týden. Dohromady bych to za celou svou profesní dráhu odhadl na více než milion litrů," počítá čtyřiatřiceti­letý muž.

Šnyt a mlíko

Co podle Janka dělá dobrého výčepního? „Láska k pivu. Vždycky pak říkám, že každý nováček musí odtočit deset tisíc piv, než se z něj stane rutinér," usmívá se.

A pokračuje. „Dnes už není dané, že pivo musí mít přesnou míru na milimetr. Naše značka klade důraz hlavně na chuť a kvalitu. Při čepování je základem čistá, opláchnutá a studená sklenice. Než začnu, nechám nejdříve vytéct trochu pěny. To je důležité. Ve výsledku se na stěnách nesmí tvořit bublinky, pěna musí být sametová, krásně bílá," radí Janko.

V poslední době si všiml, že v hospodách jsou stále více žádané takzvaný šnyt a mlíko. V prvním případě výčepní naplní půllitr jen do poloviny, ve druhém celý, ale pěnou. „Šnyt je ideální v těchto vedrech. Pivo nezteplá ani nezvětrá. Mlíko je zase jakési panákové pivo, které zákazníci vypijí na ex," doporučuje na závěr.

Autor: Přemysl Spěvák

12.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

Vdechování inzulinu? Díky modelu plic vědců z Brna

Brno - Namísto injekčního vpichování mohou v nejbližších letech pacienti s cukrovkou inzulin vdechovat. Taková je vize projektu vědců z Vysokého učení technického v Brně, kteří vyvinuli nejdokonalejší model plic na světě. „Jde o novinku ve výzkumu proudění aerosolů v plicích člověka," uvedla mluvčí vysoké školy Radana Kolčavová.

AKTUALIZOVÁNO

Kometa ztratila derby s Olomoucí ve druhé třetině, prohrála venku popáté v řadě

Olomouc, Brno – Mizerná venkovní série sráží hokejisty Komety níž extraligovou tabulkou. Brněnský celek na hřišti soupeře podlehl už popáté za sebou, když v pátek večer padl s Olomoucí 2:5.

Opilci na dětský tábor zaútočili s motorovými pilami, popsal oceněný psovod

Újezd u Rosic, Praha – Za rozraženou vstupní bránou dětského letního tábora stojí pětice opilých mužů máchajících zapnutými motorovými pilami. Proti nim se postavili instruktoři v čele s psovodem Vojtěchem Konečným a jeho vlčákem Hankem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies