VYBERTE SI REGION

Plzeňskému pivu rozumí nejlépe z Moravanů. Výčepní z Brna uspěl v soutěži

Brno – Největší nešvar výčepních? Pustit pivo z pípy rovnou do neumyté, suché sklenice. Alespoň to tvrdí Rostislav Janko z Brna. Stal se jediným jihomoravským zástupcem v národním finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender v Plzni o nejlepšího výčepního.

12.8.2015 5
SDÍLEJ:
Fotogalerie
10 fotografií
Rostislav Janko z Brna se stal jediným jihomoravským zástupcem v národním finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender v Plzni o nejlepšího výčepního.

Rostislav Janko z Brna se stal jediným jihomoravským zástupcem v národním finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender v Plzni o nejlepšího výčepního.Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Desátého ročníku klání se zúčastnil poprvé a z Moravanů si vedl nejlépe. „Kromě načepování piva se hodnotil přístup k hostovi nebo znalosti o pivu a historii toho plzeňského. Měl jsem i pohovor s tamním sládkem. Musel jsem si nějaké věci nastudovat," popisuje Janko, který pracuje v brněnské Stopkově plzeňské pivnici na České ulici.

První půllitr natočil před třinácti lety. Když sloužil na vojně. Od té doby potěšil naplněnou pivní sklenicí nespočetně zákazníků. „V práci natočím zhruba pět tisíc piv za týden. Dohromady bych to za celou svou profesní dráhu odhadl na více než milion litrů," počítá čtyřiatřiceti­letý muž.

Šnyt a mlíko

Co podle Janka dělá dobrého výčepního? „Láska k pivu. Vždycky pak říkám, že každý nováček musí odtočit deset tisíc piv, než se z něj stane rutinér," usmívá se.

A pokračuje. „Dnes už není dané, že pivo musí mít přesnou míru na milimetr. Naše značka klade důraz hlavně na chuť a kvalitu. Při čepování je základem čistá, opláchnutá a studená sklenice. Než začnu, nechám nejdříve vytéct trochu pěny. To je důležité. Ve výsledku se na stěnách nesmí tvořit bublinky, pěna musí být sametová, krásně bílá," radí Janko.

V poslední době si všiml, že v hospodách jsou stále více žádané takzvaný šnyt a mlíko. V prvním případě výčepní naplní půllitr jen do poloviny, ve druhém celý, ale pěnou. „Šnyt je ideální v těchto vedrech. Pivo nezteplá ani nezvětrá. Mlíko je zase jakési panákové pivo, které zákazníci vypijí na ex," doporučuje na závěr.

Autor: Přemysl Spěvák

12.8.2015 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ženy i muži se chodí už více než století stříhat do kadeřnictví v Údolní ulici. Nejstarší brněnský salón majitel zrekonstruuje.
20

Stříhají v něm lidi přes sto let. Nejstarší brněnské kadeřnictví zrekonstruují

Ilustrační foto.

Židenický místostarosta Kunc byl podle inspekce hrubý na zaměstnance radnice

Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Pokud jste někdy nasazovali klasické sněhové řetězy, určitě vás napadlo, že by jejich montáž mohla být o trochu snadnější a rychlejší. Nový český vynález naštěstí splňuje obojí zmíněné.

Kamechy a Žebětín spojí chodník a cyklostezka. Cenu zvyšují výkupy pozemků

Brno – Chodník podél silnice ze sídliště Kamechy do Žebětína ocení matky s kočárky a další chodci, kteří kolem Žebětínského rybníka procházejí. Pokud se vše podaří, žebětínská radnice ho chce začít stavět příští rok.

Mrazy: rybáři denně sekají díry do ledu, ryby se nadechují jen párkrát za minutu

Pohořelice - Rybáři z Rybníkářství Pohořelice od začátku letošního roku, kdy teploměr téměř neustále ukazuje teploty pod bodem mrazu, obcházejí chovné rybníky a denně prořezávají do ledu prohlubně. Do rybníka tak vnikne více světla, fytoplankton může nastartovat fotosyntézu a dodává vodě potřebný kyslík.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies