Studenti minulý týden na svých pokojích nacházeli hejna obtížného hmyzu. Kvůli jejich obavám z napadení štěnicemi na koleje přišel minulou středu deratizátor. „Prohlédl nám pokoj a koupelnu, kde lozila hejna hmyzu. Řekl nám, že to jsou pisivky," svěřila se studentka Karin Stejskalová.

Pisivky se na kolejích rozmnožily po celém bloku. „Deratizátor je zlikvidoval v pokojích i stupačkách. Celý blok včetně pětatřiceti napadených pokojů vystříkal insekticidem k hubení obtížného hmyzu," informovala mluvčí Vysokého učení technického Jitka Vanýsková.

Studentům se štěnice podařilo vyfotit. Deratizátor krvežíznivý hmyz v napadených pokojích zlikvidoval. Podle snímků studentů entomolog určil, že na pokojích štěnice opravdu byly.

Podle entomologa Igora Malenovského se pisivky v domácnosti vyskytují často. Žijí ve vlhkém prostředí, kde se málo větrá. „Hubit je lze biolitem, ale mnohem ekologičtější je častější větrání a vysoušení vlhkých částí domu," dodal Malenovský.

Pisivky se živí hlavně plísněmi a řasami. „Škodí tím, že napadají potraviny nebo ožírají staré herbáře. Jejich přítomnost je nehygienická," dodal odborník.

Podstatně hůř potrápily v říjnu studenty štěnice, které koušou a sají krev. Výskyt těchto parazitů na kolejích vedení Vysokého učení technického prostřednictvím mluvčí Vanýskové popřelo. „Registrovali jsme dva případy v září. Ihned jsme zajistili desinsekci. V současné době se podle výsledků kontroly hygieniků štěnice v areálu kolejí nevyskytují," zdůraznila Vanýsková.

Jenže Brněnský deník Rovnost má fotky studentů zachycující hmyz, který je v říjnových nocích obtěžoval. „Na snímcích jsou štěnice. Pisivky si s nimi nelze splést, jsou mnohem menší a většina druhů má křídla," potvrdil entomolog Malenovský.

Studentům se štěnice podařilo vyfotit. Deratizátor krvežíznivý hmyz v napadených pokojích zlikvidoval. Podle snímků studentů entomolog určil, že na pokojích štěnice opravdu byly.

Navíc provozní napadeného bloku studentům v hromadném e-mailu sdělila, že ve třech pokojích se štěnice objevily. „Deratizátor je vydezinsikoval. Napadení studenti se přestěhovali do náhradních pokojů. Dali jsme jim nové deky a polštáře," napsala studentům provozní Miroslava Řežňáková.

Výskyt štěnic na kolejích v říjnu potvrdil i deratizátor Prajzner, který napadené místnosti kontroloval.

Studentům vadí, že s nimi vedení kolejí nekomunikovalo a o situaci neinformovalo. „Vůbec nechápu, proč výskyt štěnic popírá. Mnohem horší bylo, že nás nechali v nevědomosti," postěžovala si třeba studentka Zuzana Brandová.

EMA ZEZULOVÁ