Více než sto nastávajících matek týdně vyšetří lékaři v brněnském Centru prenatální diagnostiky. Podle tamního lékaře Pavla Vlašína žádostí o vyšetření v posledních letech přibývá. „Doporučujeme jej všem těhotným ženám bez ohledu na věk či rizikové faktory. Většina vývojových vad se totiž vyskytuje náhodně u dětí zdravých rodičů," řekl.

Pro rodiče je podle něj vyšetření i pěkný emotivní zážitek. „Kromě přesného určení stáří plodu a snížení rizika mutací chromozomů jim ukážeme i obličej dítěte či jiné detaily," přiblížil.

Únikovou hru si vyzkoušel třeba i redaktor Deníku Rovnost Michal Hrabal.
Hledají cestu ven. V Brně funguje dvacítka únikových místností a další přibývají

Na jižní Moravě loni přispěla Všeobecná zdravotní pojišťovna na vyšetření více než dvěma tisícům těhotných klientek, což je nejvíc ze všech krajů. „Pětisetkorunový příspěvek jsme navíc zvýšili na tisíc korun," vyčíslil mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Vyšetření stojí kolem 1200 korun.

Vyšší zájem pacientek o vyšetření vnímá i brněnský gynekolog Leopold Rotter. „Existuje spousta nových a jednodušších metod, kterých se ženy nebojí," zmínil lékař.

Nový test pro vyšetření už v osmém týdnu těhotenství nabízí od loňského července třeba Středoevropský technický institut Ceitec. Test od té doby podstoupily desítky žen. „Vyšetření spočívá pouze v odběru krve. Stojí ale zhruba dvanáct a půl tisíce korun a zatím jej neproplácí zdravotní pojišťovny. Doufáme, že se to v budoucnu změní," řekla mluvčí Ceitecu Jana Šilarová.

Testy ale podle některých žen nemusí být zcela spolehlivé. „V minulosti jsem se setkala jak s tím, že přestože screening vyšel pozitivně, dítě bylo nakonec v pořádku, tak s opačným případem," uvedla předsedkyně spolku Úsměvy pro pomoc lidem s Downovým syndromem a jejich rodinám Lenka Mikuláštíková.

Tři různá témata propojil v pátek ohňostroj na vrcholu Kraví hory. Zhruba čtvrthodinovou světelnou podívanou si nenechaly ujít stovky lidí. Show zvala Brňany na nové představení hvězdárny Nebe v plamenech.
Nebe v plamenech: ohňostroj na Kraví hoře pozval na nový pořad hvězdárny

S vrozenou vývojovou vadou se podle lékaře Vlašína rodí až tři procenta dětí. Každá desátá z nich je tak závažná, že ovlivní život dítěte.