"Podařilo se nám opravit mnoho poruch, ale zůstala nám místa, kam se nedostaneme. Jsou to obce Javůrek, Nebovidy nebo Domašov na Brněnsku," vyjmenovala Herodesová.

Dodala, že žádné nové poruchy pro Jihomoravský kraj společnost nepřijala. "Problémy se naopak objevují na Vysočině," poznamenala mluvčí.

Problémy s dodávkami elektrické energie mělo Brno v Chrlicích, Žebětíně, Komárově nebo v okolí Brněnské přehrady, ale i další města a obce jako Židlochovice, Rajhrad, Dolní Kounice, Střelice, Popovice, Hajany nebo Ořechov. "U posledních zmíněných nemám zprávu od techniků o komplikacích, takže by mělo být vše v pořádku," dodala Herodesová.

Silná ledovka ovlivnila dodávku elektřiny téměř na celé jižní Moravě. „Nějakým způsobem se situace dotkla všech jihomoravských obcí," řekl mluvčí energetické společnosti E.ON Vladimír Vácha. Například u Telnice na Brněnsku námrazy přetrhaly vodiče vedení vysokého napětí.

Několik hodin po tmě byly od pondělní noci domácnosti v Adamově. V sídlišti Ptačina šel opět proud až kolem jedné hodiny v noci. V lokalitě Horka pak až v úterý před sedmou ráno. „Jednalo se o poruchu na elektrickém vedení na trase z Babic nad Svitavou. Vše má fungovat dnes dopoledne. O žádných komplikacích kvůli výpadku proudu v tuto chvíli nevím. Školy a školky fungují bez omezení. Jen se začalo trošku později vařit. Ale vše se stihne," uvedl starosta Adamova Roman Pilát.

Brňané měli problémy hlavně v severozápadní části města. „Nemáme elektřinu už od pondělního večera," postěžovala si obyvatelka Žebětína Marie Audyová.

Zatím neví, jak dlouho ještě výpadek potrvá. „Nikdo nám nic neřekl. Nejspíše zavolám na úřad, abych měla alespoň nějaké informace," řekla žena.

Výpadky zaznamenali také lidé v Přízřenicích v městské části Brno-jih. „Třikrát tam elektřina vypadla, ale nyní už funguje," informoval tamní starosta Daniel Kypr. Další potíže s elektřinou zažívají lidé v okolí Brněnské přehrady a Mokré Hory.

Od pondělního odpoledne si nemůže zatopit také Pavel Adam z Brněnska. „Doma máme jen devět stupňů. Nejspíše nás čeká už druhá noc v zimě a bez teplé vody. Nejhůře to snášejí naše děti," postěžoval si muž.

Bez proudu byli od pondělního večera také obyvatelé Vranovic na Brněnsku. "Od půl deváté večer elektřina vypadla v celé obci a nefungovala až do úterního rána," uvedl starosta Vranovic .Kvůli výpadku nemohly v úterý přijít děti do tamní mateřské školy. "V budově byla zima. Pokud nenastanou další komplikace, ve středu bude školka opět v provozu," řekla vedoucí učitelka Monika Galbavá.

Většinu lokalit se dnes elektrikářům podařilo zprovoznit. „Už nyní ale víme, že jih Brněnska zůstane bez elektřiny až do středy," potvrdil Vácha.

Podle něj jsou zrovna v této oblasti poruchy velmi rozsáhlé. „Do některých obcí jsme se kvůli nepřístupnému terénu ještě nedostali," dodal mluvčí společnosti.

Kvůli výpadkům elektřiny někteří lidé dostanou pozdě své důchody. „Několika doručovatelům jsme nemohli předat peníze na důchody," vysvětlil ředitel doručovací sítě pro Jihomoravský kraj Vladimír Procházka. Problém se týká pouze několika desítek lidí v oblasti Brno - venkov.

LENKA VOTŘELOVÁ