VYBERTE SI REGION

Nachlazených přibylo. Hlavně kvůli jarním prázdninám

Brno – Jarní prázdniny a mrazivé počasí. To jsou dva hlavní důvody, proč v posledních dnech stoupl v Brně i na jižní Moravě počet viróz.

18.2.2012 4
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

„Nemocnost se zvýšila o deset procent. Jde hlavně o nemoci dýchacích cest. Rýmu či kašel,“ informovala epidemioložka jihomoravské hygienické stanice Renata Vaverková.

Za nárůstem nemocí zejména u žáků základních a středních škol mohou podle ní nedávné jarní prázdniny. „Mnoho z nich vyrazilo lyžovat. Mrazy organismus oslabí. Tělo je pak méně odolné k přemnožení vlastních infekčních mikroorganismů,“ vysvětlila epidemioložka.

Krajská hygienická stanice nyní eviduje přes 1300 případů viróz na sto tisíc obyvatel. „Lidé mohou být v klidu. Nejde o žádnou epidemii. Ani mezi onemocněními nepřevládá chřipka,“ podotkla Vaverková. Dodala, že vloni právě touto dobou bojovala jižní Morava s chřipkovou epidemií. Na sto tisíc obyvatel připadalo okolo 2200 nemocných.

Někteří brněnští lékaři zatím nárůst nemocných nezaznamenali. „Očekávala jsem, že bude po jarních prázdninách v čekárně více plno. S nachlazením či a kašlem přichází zatím okolo pětadvaceti dětských pacientů denně. To není nic strašného,“ uvedla brněnská dětská praktická lékařka Věra Veselá. Očekává, že nemocných bude mnohem více, až se oteplí.

Autor: Klára Židková

18.2.2012 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies