V pátek 15. 6. 2007 se uskuteční v pořadí už druhý vzpomínkový pochod, který povede stejnou trasou, po jaké byli Němci odsunuti.

Nápad se zrodil v hlavě brněnské spisovatelky Kateřiny Tučkové. „Chci o odsunu napsat knihu a jako hlavní hrdinku jsem si vybrala skutečnou ženu. Ta dodnes žije nedaleko Pohořelic,“ popisuje Tučková.

Podle ní měla tato žena krátce po porodu, na pochod musela jít s šestiměsíčním dítětem. „Vezmu si s sebou kočárek, abych měla co nejautentičtější zážitek. Potřebuji vědět, kdy už byli lidé vyčerpaní a jak se jim vlastně šlo,“ říká Tučková.

O autenticitu jedenadvacetikilometrové trasy, která začne v deset hodin večer před klášterem na Mendlově náměstí, se postará historik David Kovařík z akademie věd. Kvůli pochodu prý prostudoval všechny dostupné dobové mapy. Cesta povede starou silnicí do Modřic a Rajhradu, nad ránem by procesí mělo dorazit do Pohořelic.

Odsun brněnských Němců byl takzvaně divoký, začal totiž tři měsíce předtím, než jej schválili politici světových mocností na Postupimské konferenci.

Kateřina Tučková tvrdí, že její vztah k odsunutým Němcům je složitý. „Rozumím tomu, proč se Brňané rozhodli je dostat z města pryč. Soužití s nimi by po válce rozhodně nebylo možné. Současně ale nechci nijak zlehčovat utrpení, kterým při odsunu ti lidé prošli,“ říká Tučková.

Cestu by s ní mělo absolvovat asi patnáct přátel a historiků. K pochodu, který vyjde ve stejnou hodinu jako jeho historický předchůdce, se ale může přidat každý.

„Uvítáme co nejrealističtější oblečení. Já si například vezmu dlouhý černý kabát. A hrát se bude nejenom kostýmy, ale také v průběhu cesty,“ upozorňuje Tučková.

Podle ní totiž část lidí dostane roli dozorců, kteří prý budou na ostatní řvát, nadávat jim a ponižovat je.