„Bude se věnovat kostnici u svatého Jakuba, která patří k nejzajímavějším brněnským objevům," řekl znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda, který přednášky povede.

Při běžných prohlídkách se podle něj lidé dozvědí jen zlomek o tom, co tmavé chodby ukrývají. „Běžně také vidí jen část prostor a k mnohým nálezům se nedostanou vůbec. Některé zážitky jim proto chci na přednáškách zprostředkovat," vysvětlil Svoboda.

Na deseti přednáškách se zájemci sejdou vždy v pondělí o půl páté odpoledne v mincmistrovském sklepě pod Dominikánským náměstím. „Lidem promítnu záběry, ke kterým by se jinak nedostali. Například z nálezu rakví v kostnici. Každý krok. Jak jsme odkrývali jednotlivé vrstvy kostí a odhalovali další a další rakve. To byl úžasný zážitek, o který se nyní můžu podělit," vysvětlil Svoboda.

Každá přednáška potrvá hodinu a půl, vstup je zdarma. „Pro prostory mincmistrovského sklepa jsme se rozhodli nejen pro jeho praktičnost. Akci chceme využít i k jeho propagaci. Mnoho lidí ho totiž příliš nezná," vysvětluje muž.

Sklep si zájemci po přednášce prohlédnou s průvodcem za padesát korun. Po prvních třech přednáškách o prostorách, které jsou celoročně přístupné, se lidé dozvědí také něco o sedmi současně nepřístupných částech podzemí.

Podle Svobody není příprava přednášek příliš náročná. „Všechno mám v živé paměti. Navíc jsou informace o podzemí stále nové. Budu do nich přidávat aktuální údaje z výzkumů," dodal.

Pokud bude o přednášky takový zájem, že se lidé do sálu o kapacitě sto čtyřiceti míst nevejdou, chce je zopakovat na podzim.

Tomu se nebrání ani ředitelka Turistického informačního centra Petra Kačírková. Právě centrum přednášky pořádá. „Rozhodneme až podle zájmu. Pokud je zopakujeme, ráda bych je o něco ozvláštnila. Například o zpřístupnění jinak zavřených částí labyrintu pod Zelným trhem," doplnila Kačírková.

Přednášky podle ní mají zaplnit hluchá místa v sezoně, například před Vánoci.

Témata přednášek

* 14. 1.: kostnice u sv. Jakuba

* 21. 1.: labyrint pod Zelným trhem

* 28. 1.: mincmistrovský sklep a Nová radnice

* 4. 2.: Kapucínské náměstí a Petrov

* 11. 2.: Moravské náměstí a Běhounská ulice

* 18. 2.: Pekařská ulice

* 25. 2.: Špilberk

* 4. 3.: Česká a Solniční ulice

* 11. 3.: Orlí ulice a minoritský klášter

* 18. 3.: náměstí Svobody a Římské náměstí