Zatím však jde jen o drobné úlomky keramiky z doby laténské, tedy z období od pátého století před naším letopočtem. Kromě toho vědci objevili také mnohem starší artefakty. „Zhruba od hloubky dvou metrů je pravěká kulturní vrstva. V ní nacházíme pozůstatky kultury zvoncovitých pohárů, tedy asi z období dvou tisíc let před naším letopočtem," upřesnil archeolog Ivan Čižmář.

Větší očekávání ovšem vědci mají od části areálu, která bezprostředně přiléhá k ulici Dornych. „Na to se těšíme. Původně podél Koliště a Dornychu protékala říčka Ponávka. V bažinatém prostředí se tak mohly uchovat i nějaké organické pozůstatky," vysvětlil archeolog Ivan Čižmář.

Na parcele, kde v budoucnu vyrostou tři administrativní budovy, pomáhají profesionálním archeologům také brigádníci z řad studentů nebo nadšenců. Kromě nich vzorky půdy z vykopaných jam odebírají také geologové. „Podle analýzy usazenin můžeme totiž určit, jak se v oblasti vyvíjela příroda, jaké tam například rostly rostliny nebo jak se měnil tok říčky," zdůraznil geolog Jan Petřík z přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Z jakého období sedimenty pocházejí, musí teprve určit výsledky radiokarbonového datování. „Domníváme se ale, že pravěké usazeniny pochází z poslední doby ledové," doplnil geolog.

Drobné problémy badatelům přidělává počasí. V mrazech totiž postupují pomaleji. „Půda je zmrzlá, špatně se do ní kope. Když prší, brodíme se blátem. V teplejším období by měl výzkum úplně jiný spád," doplnil Čižmář.

Archeologové budou v místech zřejmě až do března. Poté je na místě vystřídají těžké stavební stroje, které začnou se stavbou základů pro trojici administrativních budov. Staví je společnost CTP. Podle jejího regionálního ředitele postupují práce podle plánu. „První budovu začneme stavět, až se oteplí. Hotová může být na přelomu roku 2017 a 2018. Další pak budeme stavět postupně podle zájmu klientů," upřesnil Budař. Součástí administrativních budov budou i podzemní garáže.

Archeologové proto v současné době zkoumají půdu po boku bagrů a dalších stavebních strojů. Podle Čižmáře jim to však v práci jinak nebrání. Jejich bádání na současné parcele sice skončí na jaře, do Vlněny se ale ještě vrátí. Možná už v létě začnou s průzkumem pod dalšími plánovanými budovami.