Orgány unie tak například vyslaly ředitele brněnského protidrogového sdružení Podané ruce Jindřicha Vobořila do Kábulu. Do Afghánistánu odcestoval proto, aby zmapoval, kam nejlépe investovat peníze z evropských fondů. Šéf protidrogové organizace zůstane v zemi do konce měsíce, a to i přesto, že tam po útoku na českého diplomata není příliš bezpečno. Vobořil je ale v pořádku.

„Ozval se. Bydlí v hotelu, který hlídají vojáci. To bylo také podmínkou Evropské unie,“ řekla Marisa Perelló ze sdružení Podané ruce. Jindřich Vobořil není v Afghánistánu poprvé. Od roku 2005 tam brněnská protidrogová organizace učí lékaře v kábulské nemocnici, jak léčit narkomany. Sdružení tam postavilo i takzvané chráněné dílny, které jsou součástí terapeutického programu. V Afghánistánu totiž užívá opium asi osmdesát procent místních lidí. „Právě toho, že byl v Afghánistánu celkem šestkrát, zná úřady a jednal s místními lidmi, Evropská unie využila,“ podotkla mluvčí sdružení Klára Kazelleová.

Teď je Jindřich Vobořil členem týmu, který pro Evropskou unii zjišťuje, kdo v Afghánistánu potřebuje nejvíc její pomoc. „Byl tam přizván jako expert na drogovou problematiku, aby se spolupodílel na tvorbě dotační strategie Evropské unie,“ upřesnila Marisa Perelló, která byla koordinátorkou projektu Podaných rukou v Afghánistánu.

Jindřich Vobořil pracuje ve čtyřčlenném týmu odborníků. Jako jediný Čech. Zatímco projekt Podaných rukou realizovali odborníci z Brna jen v Kábulu, Vobořil bude tentokrát cestovat i mimo hlavní město. To bylo také podmínkou unie. „Poletí letadlem a bude cestovat i autem, což je trochu méně bezpečné. Musí zjistit, jak jsou drogy rozšířeny mezi nejchudšími lidmi ve společnosti. To jsou bohužel i ženy a děti,“ upřesnila Vobořilovy úkoly Perelló.