VYBERTE SI REGION

Pódia musejí pryč. Nová pravidla pro zahrádky pobouřila některé podnikatele

Brno – Stolky a židle přímo na chodníku, žádná vyvýšená pódia a nové sazby za pronájem. Restauratérům v Brně-středu se nelíbí nová pravidla pro zřizování zahrádek, která loni na podzim odsouhlasili radní největší městské části. Metodika má závazně platit až od příštího roku. Jak zjistil Brněnský deník Rovnost, už teď u některých podnikatelů vyvolává nevoli.

22.2.2016 3
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Podle nových pravidel by některé zahrádky v centru měly přijít o vyvýšená pódia. „Všichni je před třemi lety nakoupili na žádost Brněnských komunikací a nevidomých. Nyní nám metodika říká, že je mít nemůžeme. Za dva roky zase někdo řekne něco jiného," shrnul obavy restauratérů spolumajitel restaurace Tripoli Zdeněk Sklenář. Tam, kde je nerovný terén, jsou podle Sklenáře podesty nutné. Jinak se stolky a židle kývou.

Místostarostka Brna-středu Jasna Flamiková vysvětlila, že městská část navrhuje podesty omezit, protože narušují veřejný prostor. „Působí jako vizuální blok. Bude potřeba nějaký důvod, aby je památkáři schválili. Například velký sklon ulice, větší než šest procent," upozornila Flamiková.

Podle radnice jsou dřevěná pódia často zbytečná a tvoří ve městě překážky. Vytvoření manuálu pro vzhled zahrádek na ulicích byl jeden z bodů programového prohlášení radních Brna-středu pro volební období 2014 – 2018. Součást manuálu je také podpora celoročního provozu zahrádek. Ovšem s výjimkami.

nová metodika
- Rada Brna-středu schválila návod, jak postupovat při zřizování zahrádek.
- Rozlišuje dva jejich typy: denní – umístění mobiliáře, který se po uzavření provozovny odklízí, provoz je celoroční, trvalá – pevně vymezená podestou a oplocením, otevřená pouze od dubna do listopadu.
- Zahrádky se umísťují na dlažbu, podesta je povolená tam, kde sklon ulice brání jejímu využívání, musí být bezbariérová
- Metodika je zatím doporučující, začne platit od roku 2017

Po celou sezonu totiž mohou fungovat jen takzvané denní zahrádky, tedy stolky s židlemi přímo na chodníku, které provozovatel na noc uklidí. „Trvalé zahrádky na podestě mohou být v provozu jen v sezoně od dubna do listopadu," dodala Flamiková.

O celosezonní zahrádky přímo na chodníku zájem příliš není. „Nejsem nijak proti celoročnímu provozu, na druhou stranu si ale nemyslím, že mé restauraci by to nějak pomohlo. Máme zahrádku od května do října, ve druhé polovině října už tam přitom lidé příliš nesedají kvůli zimě," podotkl majitel restaurace Jedna báseň v Sukově ulici Martin Chlumecký.

Problém s omezením nemusí řešit provozovatelé, kteří jsou na soukromém pozemku. Zahrádku mohou mít otevřenou celý rok, aniž by jim hrozila pokuta. „Ve chvíli, kdy to počasí dovolí, na zahrádce lidé začínají sedávat. Podniky, které ji mají pronajatou od města, jsou v tomhle znevýhodněné," myslí si třeba Tomáš Nebeský, který provozuje kavárnu Cafe Podnebí v Údolní ulici.

Nápad pro celosezonní otevření denních zahrádek považuje Nebeský za dobrý. „Tržby se tak podnikům určitě zvýší," potvrdil.

Představa se líbí i zákazníkům. „Každé jaro se nemohu dočkat, až si dám pivo na zahrádce. Čím dřív je zprovozní, tím líp," myslí si Roman Vlček.

Radnice při tvorbě metodiky vycházela ze zkušeností jiných měst. „Například Prahy či Plzně. Metodika má letos doporučující charakter, aby měli provozovatelé čas se přizpůsobit. Od následujícího roku bude dokument závazný," doplnil starosta městské části Martin Landa.

Předpis upravuje i cenu za pronájem plochy. Podle starých pravidel byly sazby za pronajatou plochu pouze dvě. Do dvaceti metrů čtverečních a nad tuto hranici. Od letoška se má platit za každý metr čtvereční, a to šest až osm korun denně. Od příštího roku chce radnice omezit zahrádky ještě víc. Podle nových pravidel na nich nesmí být plastový nábytek, koberce ani grily.

Autor: Věra Sychrová

ANKETA

Jste pro celoroční provoz zahrádek u restaurací?

ANO

69 %

NE

31 %

Hlasovalo: 300     Anketa byla ukončena

22.2.2016 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

Červené, pálivé i veganské. Burgerfest lákal na nejrůznější ochutnávky

Brno /REPORTÁŽ/ – Od středu obchodního centra Vaňkovka se line vůně čerstvě grilovaných hamburgerů. Prodavači z desítek stánků nabízejí hostům pestré ochutnávky typických amerických specialit. Na své si přijdou milovníci ostrých jídel i vegetariáni. Burgerfest, který na místě již od pátku pořádá organizace Trhy jako Brno, láká davy návštěvníků.

AKTUALIZOVÁNO
Ilustrační foto.

Na dálnici D1 u Brna zemřel motorkář, směr na Prahu byl uzavřený

Brno – Pětadvacetiletý motorkář v sobotu odpoledne na dálnici D1 u Brna narazil se svým motocyklem do bagru a na místě zemřel. Dálnice ve směru na Prahu byla kolem kilometru 201 kvůli havárii uzavřená. Bagr vyjížděl ze stavby, sdělil brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek. Příčinu nehody policie vyšetřuje.

Archeologové poprvé v historii prozkoumají půdu pod Vlněnou

Brno – Dělníky bourající areál bývalého textilního podniku Vlněna v blízké době doplní archeologové. Do země pod zaniklým textilním gigantem se podívají úplně poprvé.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies