Přes pět set korun navíc zaplatí příští rok průměrná čtyřčlenná rodina za elektřinu. Podle analytika serveru Ceny energií Petra Woffa domácnosti přesto mohou ušetřit. „Cena elektřiny stoupne o 4,1 procenta, ale faktury od jednotlivých dodavatelů se budou lišit až o osm procent. Většina lidí stále ještě kupuje energii od gigantů. Přitom elektřinu prodávají také menší dodavatelé a někteří jsou dlouhodobě levnější," upozornil analytik.

Ušetřit mohou domácnosti i na plynu. „Dodavatelé zvolili odlišnou cenovou politiku, proto se rozdíl mezi nejlevnějšími a nejdražšími firmami pohybuje až kolem pětadvaceti procent," dodal Woff. Brňanům plyn zdraží v průměru o tři procenta, což na spotřebě čtyřčlenné domácnosti, která plyn používá k vaření a ohřívání vody, dělá asi tři sta korun za rok.

Změny dodavatele se ale řada lidí bojí. „Bojím se, abych nenaletěla a neupsala se nějakým podvodníkům," sdělila Brňanka Magda Ivaňová. Odborníci doporučují před změnou dodavatele důkladně prostudovat podmínky smlouvy a dát si pozor zejména na skryté poplatky.

Příští rok zdraží i voda. Rozhodli o tom brněnští radní v polovině listopadu. Argumentovali inflací. Opozice však byla proti. „Za inflaci se město schovává poslední dobou vždy, když zdraží. Alarmující přitom je, že vodárnám roste zisk," zdůraznil opoziční zastupitel Strany zelených Martin Ander. Brněnské domácnosti od Nového roku zaplatí přes čtyři sta tisíc korun navíc.

Radost Brňanům příští rok udělají jen teplárny, které minulý měsíc oznámily, že teplo nezdraží. „Přijali jsme řadu opatření, abychom se tomu vyhnuli. Například se nám podařilo snížit náklady pořízením kombinovaného zdroje, který vyrábí elektřinu i teplo zároveň nebo spoluprací se spalovnou," vysvětlil generální ředitel tepláren Petr Fajmon.

Nejvíc se v příštím roce zvýší poplatek za odvoz a likvidaci odpadu. Každý obyvatel města zaplatí o 175 korun víc, což u čtyřčlenné rodiny dělá sedm set korun za rok. „Rozdíl mezi skutečnými náklady a poplatkem už od příštího roku nebudeme platit z rozpočtu města," komentoval náměstek brněnského primátora Ladislav Macek. I proti této změně opozice protestovala.

Zorganizovala narychlo i petici se dvěma tisíci podpisy. „Lidé mají platit podle množství odpadu, který vyprodukují, takhle nemají motivaci ho třídit. Navíc díky rekonstrukci spalovny doplácí město na odpad nejméně peněz v historii. Zvýšení poplatku je jen skrytý způsob, jak vybrat desítky milionů na investice," kritizoval Ander. Ke zdražení energií se přidá také zvýšení cen základních potravin. Na vině je plánované zvýšení daně z přidané hodnoty na patnáct procent a sucho, které zasáhlo světové obilnářské velmoci. „Kvůli zdražení obilí se zvýší cena pečiva, masa a mléka," řekl ekonomický analytik Jiří Šimara.