Členové pěti komisí hodnotí jednotlivé vzorky, práce mají dost. Letos se jich sešlo na posouzení sto třicet. Do soutěže je dodali milovníci zelí z Pohořelic, Crvrčovic, Vranovic, Přibic či Velkých Němčic. „Kromě toho máme dvě skupiny dodavatelů většího počtu vzorků. První z Dvora Králové nad Labem a okolí jich přivezla letos asi pětačtyřicet, druhá je z Dobřan u Plzně," zmiňuje jeden z pořadatelů Aleš Saitl.

Právě ze západu Čech je i Petr Purkar. „Letos jsme přivezli osmadvacet vzorků. Jednou už jsme si odtud odvezli i vítězství, tak uvidíme, jak dopadneme letos. U nás se také koná košt zelí, ale v menším provedení, než je to zde. Sejde se nám maximálně čtyřicet vzorků a degustuje je každý v sále. Tady na to jsou hodnotící komise," srovnává Purkar.

Laikovi při sledování hodnocení připadá, že při posuzování několikátého vzorku zelí už hodnotitel ztrácí přehled o tom, jak chutnal první, ale to je omyl. „Máme na stole nultý vzorek a od toho se vždycky odrážíme. Záleží na vzhledu a vůni zelí, jeho chuti, ale třeba i míře kmínu. Závisí na tom, jak je zelí ošetřované, někde je cítit i plíseň," podotýká Stanislav Lukeš, který je členem komise každoročně. Podle něj se jednotlivé vzorky v mnohém liší. Někdo v nich upřednostňuje jablko, jiný zase křen.

Po dobu hodnocení zpříjemňuje návštěvníkům ZeloFestu čekání na ochutnávku kulturní program, o který se starají pohořelické zájmové kroužky. Country tance ukazují v sále divákům Novoveská štístka, vystoupením na ně navazují mažoretky z pohořelické základní školy. „Původně se měl představit také dětský folklorní soubor Rozmarýnek, ale řádí nám tady chřipka. Děti kompletně onemocněly," poukazuje Saitl. Zbytek dne se stará o zábavu cimbálová muzika Ponava s primášem Ivo Farkašem.

Za vítěze letošního ročníku soutěže vyhlašuje porota domácí Jarmilu Mikulcovou. Pohořeličanka dostává 19,5 bodu z dvaceti možných. Za ní končí na medailových pozicích Miroslav Kolář z Hronova a Karel Uldrych z Dobřan. Příchozí se tak mohou dát do ochutnávání. Pravidelným účastníkem ZeloFestu je i Milan Kubíček z Dobrého Pole. „Sejdeme se tady s rodinou. Zelí mám hodně rád. Každoročně ochutnám okolo třicet vzorků. Čekáme na výsledky a potom sami hodnotíme, zda máme stejné chutě jako porotci. Většinou jdeme od středu výsledkové listiny, abychom viděli rozdíly," vysvětluje muž.

Akce už má v Pohořelicích své stálé místo. „Při prvním ročníku jsme se sešli u stolu, kde bylo asi šest vzorků, ale postupně jsme akci zvětšovali a potom jsme přešli do tohoto sálu. Větší už v Pohořelicích není. Dneska se tady otočí asi dvě stě tři sta lidí," odhaduje Saitl.