Podle ředitele nemocnice Josefa Drbala podali výpověď v souvislosti s rušením pohotovosti dva lidé. „Zatím nevím ani o nikom dalším, kdo by to měl v úmyslu. Chod nemocnice tyto výpovědi v žádném případě neohrozí," sdělil ředitel.

Napětí v nemocnici potvrdil lékař z chirurgického oddělení Daniel Rychnovský, který je zároveň bývalým ředitelem nemocnice. „Město ruší noční pohotovost na chirurgii. Péče po šesté hodině večer je omezená a město se ji snaží koncentrovat do Úrazovky. To je zaměstnanci vnímáno negativně. Nepovažují takové změny za přínosné," sdělil Rychnovský. Kvůli změnám se podle něj z nemocnice tento týden rozhodly odejít vrchní sestra na chirurgii Jaroslava Hynečková a primářka rentgenu Zdeňka Skripová.

Ani jedna z žen se včera k případu nechtěla vyjádřit. „Ještě pořád jsem v nemocnici zaměstnaná, takže to nebudu komentovat," řekla Hynečková. Podobně reagovala i Skripová.

Důvodem pro změny na pohotovosti je nová koncepce zdravotnictví, kterou v březnu schválilo vedení města. Rychnovský, který je zároveň opozičním zastupitelem, uvedl také další důvody, proč se mu tato koncepce nelíbí. „U Milosrdných město investovalo půl miliardy korun. Jsou tam nové operační sály a nový rentgen. Mělo by se toho využít. Ale město to chce omezit kvůli úspoře jeden a půl nebo dvou milionů korun. To nemá v půlmiliardovém rozpočtu význam," tvrdí Rychnovský.

Drbal postup města hájí. „Péče zůstane zachována. Zraněné ošetří nedaleká Úrazová nemocnice, se kterou spolupracujeme. Navíc rozšiřujeme ambulanci, kde budou lékaři až do šesti hodin večer," sdělil ředitel.

Náměstkyně primátora Jana Bohuňovská uvedla, že o problému v nemocnici se od lékařů či ředitele dosud nedozvěděla. „Zatím za mnou nikdo nepřišel. O dění v nemocnici vím pouze zprostředkovaně od jiných lidí," řekla. Dodala, že s ředitelem nemocnice má pravidelné schůzky a tento problém s ním chce určitě probrat. „Pokud by za mnou přišli i lékaři, vyslechla bych je a jejich problémem bych se zabývala," upozornila Bohuňovská.

Podle Rychnovského odešel v lednu z nemocnice kvůli změnám primář chirurgie Josef Všetíček. Před více než rokem při akci Děkujeme, odcházíme opustilo nemocnici také deset anesteziologů.

Ředitel brněnské Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal.Ředitel Josef Drbal říká: Zranění ošetří Úrazovka

Brno – Ode dneška ošetří zlomeniny po šesté hodině večer jen v Úrazové nemocnici. „Ta je ale nedaleko," upozorňuje ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal.

Jak se změní provoz pohotovosti?

Ode dneška omezíme noční pohotovost na chirurgii a částečně i na některých dalších odděleních. Ve všední dny po šesté hodině večer a o víkendu a ve svátky už po poledni bude pro příchozí zajištěna pouze takzvaná ústavní pohotovostní služba. V nemocnici pro ně zůstane jeden lékař a telefonní příslužba. Lidé se ale nemusí bát, že by je nikdo neošetřil. Spolupracujeme s nedalekou Úrazovou nemocnicí.

Co tedy čeká člověka, který si například zlomí ruku a přijde k vám po šesté hodině?

Pokud nebude případ extrémně akutní, pošleme jej do Úrazové nemocnice. Pacientům ale vycházíme vstříc tím, že chirurgická ambulance u nás nebude končit už o půl čtvrté odpoledne, jako tomu bylo dosud, ale až v šest hodin večer.

Lékaři uvažují o podání výpovědi

Brno – Některým lékařům se změny v Nemocnici Milosrdných bratří nelíbí. Zrušit chirurgickou pohotovost se jim zdá zbytečné. Někteří dokonce uvažují o výpovědi. Ředitel nemocnice Josef Drbal potvrdil, že dvě výpovědi již skutečně obdržel.

Lidé pohotovost využívají. „Někdy přijde pár lidí, někdy jich je třeba i přes dvacet za noc. Nebo se jich objeví několik najednou a pak je celou noc klid. Pokaždé je to jiné. Přesně to nesleduji," říká vrátný. Dodává, že záleží na počasí. „Když je hezky, chodí sem například víc lidí, kteří se zraní při sportu," dodává vrátný. Ode dneška budou muset lidé hledat chirurgickou pohotovost pouze v Úrazové nemocnici.

Zaměstnanci nemocnice sami neví, co změny na pohotovosti přinesou. „Myslím si, že nějakou chvíli potrvá, než si lidé zvyknou, že se zlomenou rukou musí v noci do úrazovky. Třeba si ale budou dávat větší pozor a budou opatrnější, když zjistí, že mohou večer a v noci jet jenom tam," doufá jedna ze sester.

O změnách na pohotovosti ví všichni zaměstnanci, se kterými redaktorka Brněnského deníku Rovnost včera mluvila. „Vím také, že se to některým lékařům nelíbí. O odchodu kvůli změnám uvažují například lékaři z ultrazvuku," upozornila lékařka, která si nepřála uvést své jméno. Ona sama o podání výpovědi neuvažovala.

O odchodu zatím nepřemýšlela ani další lékařka. „Nezdá se mi, že by někdo podával výpověď kvůli něčemu takovému. Pokud jsou ale ti zaměstnanci nemocnice přesvědčení, že seženou práci jinde, nikdo jim asi bránit nebude," myslí si žena.