O víkendech, v noci a ve svátcích již lidi z Brna neošetří lékaři v Úrazové nemocnici. Dveře této nemocnice v centru města zůstanou možná už příští rok zavřeny. Ministerstvo zdravotnictví ji ruší a stěhuje do Bohunic. Lékařská služba první pomoci, které lidé neřeknou jinak než pohotovost, se ale přesune do městské Nemocnice Milosrdných bratří.

„Lidé se nemusí obávat, že zůstanou bez ošetření na chodníku,“ ubezpečil budoucí ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus. Stěhovat nemocnici chce co nejdříve, pohotovost v Úrazové nemocnici by se ale měla zrušit nejdříve v lednu příštího roku. Městská nemocnice se už na příjem pacientů pečlivě připravuje. „Záleží na tom, kdy v Úrazové nemocnici ukončí činnost. Chystáme ambulanci i vjezdovou službu,“ uvedl ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Daniel Rychnovský.

Podle něj budou pacienti těžit z výhod všeobecné nemocnice s dobrou vazbou na interní nebo chirurgické oddělení. Nejdůležitější oddělení Úrazové nemocnice, traumatologie, se ale přesune do Bohunic. Ne všechna oddělení Úrazové nemocnice se však budou schopna okamžitě přestěhovat. Mezi takové patří například spinální jednotka.

„Jde o ojedinělé oddělení, které se stará o ucelenou rehabilitaci pacientů s poraněním míchy. Má vlastní rehabilitační složku a specifické stavební úpravy. Urychlený přesun do neupravených prostor je nemyslitelný,“ myslí si přednosta kliniky traumatologie Peter Wendsche. Pacienti v přesunu nemocnice i lékařské pohotovosti problém nevidí. „U Úrazové nemocnice se špatně parkuje. Pokud to bude jinde lepší, tak přesun vítám. Myslím, že lékaři se o nemocného postarají stejně ,“ uvedl Jakub Zámek.

Zrušením nemocnice a zároveň heliportu pro leteckou záchrannou službu v hustě zastavěné části Brna ubudou i problémy s přistáváním vrtulníků. „Někdy přistává i pětkrát denně, a to pak není slyšet slova,“ stěžovala si Eva Klinková, která v domě vedle nemocnice bydlí. To, že heliport není komfortní, potvrzují i záchranáři.

„V Bohunicích je předání pacienta na heliportu řešeno lépe. Na Ponávce si lékaři přijíždí pro pacienta přes ulici,“ podotkl ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Luděk Kašparovský.