„Město by tak ročně mohlo uspořit velké peníze a využít je jinak. Celkem na pohotovost dáváme pětadvacet milionů korun,“ uvedl Onderka.

O tom, že bude službu první pomoci zajišťovat nově Jihomoravský kraj, rozhodl v úterý Ústavní soud. Primátor nyní očekává, že kraj začne o věci jednat s městem.

Radní František Adamec to potvrdil. „Jednání jsou teprve před námi, ale v nejbližší době se chystáme sejít se starosty a všechno projednat,“ uvedl Adamec.

Na jihu Moravy jde na pohotovost z veřejných rozpočtů asi šedesát milionů korun. Pětdavacet z nich dosud dávalo město Brno, stejnou částku kraj a zbytek menší města. Po úterním rozhodnutí Ústavního soudu by ale mělo být všechno jinak.

Krajští politici ovšem zatím nepočítali s tím, že by na pohotovost dali příští rok víc peněz. V návrhu rozpočtu je vyhrazených stávajících pětadvacet milionů korun.

„Musíme si udělat představu, kolik nás to bude stát. Budeme se s tím ale muset tak jako tak vyrovnat,“ přiznal Adamec. Podle něj bude muset kraj přidat na pohotovost více peněz nebo snížit počet stanovišť první pomoci.

„V kraji jich je nyní patnáct, což je více než musí být. Byl bych pro, aby zvítězila kvalita ,“ myslí si Adamec.

O konkrétních pohotovostech, které by se měly zrušit, se ale radní zatím nechtěl zmiňovat. „Vše vyplyne z jednání,“ dodal Adamec.