Stačí drobnost a rozloučení s milovanou osobou se stane stresující záležitostí. Místo smuteční řeči, svíček a květin pak pozůstalé čeká běhání po kancelářích a zjišťování toho, kde došlo k omylu. Jak těžké pak rozmotávání takového uzlu může být, ví Marie Mrázková, která se na Ústředním hřbitově rozhodla rozptýlit popel zemřelé dcery.

„Chtěla jsem důstojný pohřeb, ale úplně se to zvrtlo. S Milenou jsme se rozloučili v obřadní síni krematoria a nechali ji zpopelnit na začátku července. Prvního srpna jsme ji pak chtěli rozptýlit na loučce Ústředního hřbitova. Když jsme s ostatními přišli na obřad, zjistili jsme, že žádný nebude. Nikdo o ničem nevěděl,“ popsala komplikace Mrázková.

Dospělí synové zemřelé ženy začali prověřovat, kde se vše zadrhlo. „Ještě dva dny před obřadem jsem volal na Ústřední hřbitov, abych potvrdil termín. Všechno bylo v pořádku. A najednou chyběla urna s maminkou. Až když jsme se obrátili na kancelář, tak zjistili, že jim skutečně chybí urna a poslali pro ni,“ řekl syn Petr Hanzálek.

Obřad se nakonec uskutečnil ve zkráceném čase. Ani s ním však nebyli pozůstalí spokojeni. Nelíbil se jim ani přednes, ani to, že nemohli položit vedle popele svíčku. „Paní obřadnice ji sebrala s tím, že tam se nic dávat nesmí a cestou utrousila, že kdo to má pořád poklízet. Nevěřila jsem svým očím. Svíčky přece nejsou žádné odpadky,“ rozčiluje se Mrázková.

Za nedůstojné tahanice okolo obřadu může banální úřední chyba. Dvě organizace, které pohřeb zajišťují, si zapomněly předat informace. Pracovnice Pohřební služby města Brna, která provedla samotnou kremaci, totiž neodeslala objednávku na pohřeb svým kolegům ze Správy hřbitovů, kteří provádějí rozptyl popele.

„Ano, skutečně došlo k chybě, to nebudeme zastírat… Naše pracovnice nakonec urnu na loučku doručila a pozůstalým se omluvila. Samozřejmě je nám to velmi líto, podobné věci se jinak téměř nestávají,“ uvedl ředitel Pohřebních a hřbitovních služeb města Brna Pavel Cajzl.

Za svými zaměstnanci, kteří prováděli obřad, si stojí také vedení hřbitova. Obřadnice podle něho vyšla pozůstalým ve všem vstříc.

„Přestože obřad nebyl správně zaregistrován, snažila se ho naše zaměstnankyně vtěsnat mezi dva jiné. Situaci nekomplikovala, naopak se snažila ze všech sil pomoci. Řešila problém, za který nemohla,“ hájí své lidi ředitel Správy hřbitovů města Brna Marek Šamšula.

Svíčky pak podle Šamšuly uklidit musela. „Na ty je z bezpečnostních důvodů vyhrazeno místo na okraji rozptylové loučky. Důvody jsou také pietní – nechceme, aby po loučce někdo šlapal. A naši obřadníci jsou dobře školení a naopak na ně dostáváme pochvaly,“ řekl Šamšula.