„Sedmatřicet hlídek, zkontrolovalo pět set šoférů autobusů příměstských linek i linek brněnské městské hromadné dopravy," informoval policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Rekordmanem byl jednapadesátiletý řidič autobusu, kterého hlídka zkontrolovala v Zastávce na Brněnsku. „Šofér v době, kdy již skoro dvě hodiny jezdil na tamní lince, nadýchal 0,8 promile," vyčíslil Malášek.

Přečtěte si také: Zraněná žena z nehody v Plotní bude v nemocnici měsíce. Opilých u nehod přibývá

Usedli za volant, nastartovali autobusy a začali nabírat cestující. Šesti řidičům autobusů v Jihomoravském kraji v pondělí nevadilo, že byli opilí, do práce vyrazili i navzdory tomu. Policisté se na ně zaměřili při rozsáhlé akci.Zdroj: Policie ČR

Další opilí řidiči se potom drželi v rozmezí od 0,26 do 0,55 promile. „Na místě jsme jim zadrželi řidičské průkazy a jejich případy oznámili k dalšímu vyřešení správnímu orgánu. Tam musí počítat s tučnou pokutou, zákazem řízení a bodovým ohodnocením," dodal mluvčí.

Nejvíce opilých řidičů přistihli policisté na Brněnsku. „Byli tam dva, jeden v Zastávce, druhý v Židlochovicích. Po jednom řidiči jsme přistihli i v Hodoníně, ve Znojmě, Vyškově a v Břeclavi," doplnil Malášek.

Opilý řidič, kterého policisté chytili v Zastávce, byl ze společnosti Adosa Rosice. „Čekáme na výsledky krevní zkoušky, která musí podezření potvrdit. Kdyby to tak dopadlo, rozvážeme s ním smlouvu. Nemůžeme mu totiž věřit a nechceme zaměstnávat nikoho, kdo by mohl ohrozit životy a zdraví cestujících," rozhodl předseda představenstva společnosti Luboš Hedija.

Dodal, že jestli řidiči nejsou pod vlivem, kontrolují nepravidelně zhruba jednou měsíčně. „Zatím se nám ale nic podobného nestalo, je to první případ," konstatoval Hedija.

Výpověď nejspíš čeká i řidiče z Vyškova, kterého policisté také chytili pod vlivem. „Pokud se prokáže, že takto závažným způsobem porušil své pracovní povinnosti, čeká ho jedině výpověď," okomentoval zástupce ředitele vyškovské společnosti Vydos bus Igor Čeki. Případ je podle něj ojedinělý.

Stejné následky bude mít jízda pod vlivem i v Břeclavi, řidič, kterého policisté chytili, pracoval pro břeclavskou dopravní společnost Bors. „Divím se, že někdo něco takového riskne, pro řidiče je totiž naměření alkoholu fatální, přichází tím o živobytí. S takovým řidičem rozvazujeme pracovní poměr, navíc nepodléhá ani podpoře z úřadu práce," konstatoval generální ředitel břeclavské dopravní společnosti Bors František Zugar.

Usedli za volant, nastartovali autobusy a začali nabírat cestující. Šesti řidičům autobusů v Jihomoravském kraji v pondělí nevadilo, že byli opilí, do práce vyrazili i navzdory tomu. Policisté se na ně zaměřili při rozsáhlé akci.Zdroj: Policie ČR

Namátkové kontroly dělá i brněnský dopravní podnik, loni jich bylo padesát tisíc. „Žádný z řidičů nenadýchal. Kontrolujeme je i náhodně každé ráno ve vozovnách. Když nějaký řidič dorazí později, jde automaticky," vysvětlila mluvčí podniku Barbora Lukšová. Dodala, že řidiče kontrolují i v konečných zastávkách.

Třikrát týdně jezdí autobusem i Ludmila Hübschtová ze Svatobořic-Mistřína na Hodonínsku. S žádným opilým řidičem nejspíš nikdy nejela. „Každopádně by měli být více kontrolovaní. Někdo by je měl hlídat," řekla žena.

Právě opilý řidič autobusu zavinil nehodu ze začátku prosince, která skončila zraněním mladé ženy a malého dítěte. V brněnské Plotní ulici šofér, který nadýchal přes dvě promile, autobusem naboural do osobního auta.

FOTOGALERII PŘÍPADU NAJDETE ZDE