Šedesát policistů z dálničního oddělení jezdí tento týden na okruhu ve služebních superbech rychlostí až 180 kilometrů v hodině. „Účastní se kurzu Highway. Navazuje na program Advance, kterého se zúčastnilo sto policistů. Je to pilotní projekt. Jeho cílem je rozšířit schopnosti řidičů ve vysokých rychlostech a extrémních situacích,“ vysvětlil ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil.

Výcvik řidičů stojí asi šest set tisíc korun. Do budoucna jej policisté chtějí ještě rozšířit. „Hodil by se také pro jednotky silničního inspektorátu, zásahových jednotek i speciálních služeb. Důležitá je i pravidelnost výcviku,“ prohlásil Tržil.

Policisté na místě střelby v Ostopovicích na Brněnsku.
Střelba v Ostopovicích: zavládl smutek. Známí rodiny jsou v šoku, říká starosta

Co nejvíce policistů chce proškolit i ředitel Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy Marek Adam. „Rádi bychom podobné školení rozšířili do všech složek policie. Jen za poslední tři roky se v celé republice základního výcviku zúčastnilo dvacet tisíc policistů,“ uvedl.

Policisty školí zástupci firmy Superdrive. „Běžně na polygonech cvičíme při rychlostech okolo šedesáti kilometrů v hodině. Zde učíme zvládat hraniční rychlosti a brzdění při rychlostech až 180 kilometrů v hodině,“ vysvětlil instruktor Norbert Mikulec.

Policisté se snaží osvojit různé dovednosti. „Při takových rychlostech musí počítat s odstředivou silou i dynamikou aut. Učí se správnou techniku sezení, pohledu i vedení auta. Řidiči musí znát svoje limity, ale hlavně limity auta. Posouváme jejich schopnosti na nejvyšší úroveň,“ shrnul Mikulec.