VYBERTE SI REGION

Politici lovili hlasy. Rybáři se raději vrhli na lov kaprů

Pohořelice – Nad hladinou vrkočského rybníka u obce Iváň na Brněnsku se vznáší mlha. Občas jím propluje loďka s rybářem v nepromokavém plášti pádlující dlouhou tyčí. Romantickou atmosféru podzimní krajiny ale ruší neustálý šrum a troubení aut. Je vidět, že se v okolí rybníka něco chystá. Již podvacáté, tradičně o víkendu nejblíže osmadvacátému říjnu, rybáři vyloví všechny odchované ryby. Podívat se na jejich práci přichází už kolem půl osmé ráno davy lidí.

26.10.2013
SDÍLEJ:

Výlov vrkočského rybníka u obce Iváň.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Desítky mužů, od hlavy až k patě oděných v nepromokavých pláštích a holínkách sahajících pomalu až do pasu, hbitě třídí vylovené ryby. „Chlapi to vyloví pomocí sítí, pak to naházejí na pásy podle velikosti. My to potom pošleme do nákladního auta. To lidem ryby doveze skoro až na Vánoční stůl," směje se vousatý rybář Antonín Srba. Se svými kolegy bude ryby lovit celý prodloužený víkend.

Na sehranou práci rybářů se z hráze dívají desítky lidí. Z parkoviště se hrnou další. Nebylo jim líto si na tuto podívanou přivstat i do sychravého podzimního počasí. Několik let se na výlov rybníka jezdí dívat i Lada Zajícová se synem. „Jezdíme po ránu, to je tady totiž méně lidí. Tak aby děti měly šanci se pořádně podívat. Později se k hrázi nedá ani projít," vysvětluje, proč si přivstali, Zajícová. Její syn Martin Petráš se nejvíce těší, až si pochutná na nějaké dobrotě ze stánků. „Ještě nevím, jestli si dám rybu nebo něco jiného. Nejraději mám totiž uzenou makrelu. Tu tady ale nevaří," zvažuje nad obědem asi desetiletý chlapec.

Kapra k obědu je rozhodnutá si dát Dana Saňková. „Z výlovu si vždy domů přivezu dva kapry. Jednoho sníme hned ten den. Druhého zamrazím a použiji až na Vánoční večeři," popisuje vlastní tradici rodačka z nedaleké Iváně.

Čerstvě vylovené ryby si návštěvníci kupují ve stáncích na louce nedaleko rybníka.  Před každým z nich se line dlouhá fronta lidí. Ryby v kádích do nich vozí rybáři přímo ze svých sítí. „Za kilogram kapra návštěvníci zaplatí sedmdesát až osmdesát korun. Záleží na kvalitě," informuje o prodeji ryb ředitel Rybníkářství Pohořelice, který výlov pořádá, Roman Osika. Podle něj jsou ale všichni pohořeličtí kapři velmi chutní.

Ti, kdo nechtějí čekat na rybí speciality až domů, mohou si přímo u rybníka koupit již hotová jídla. „Dříve jsme kupovali kapra domů. Teď si ho ale raději dáváme přímo tady. Máme to totiž bez práce," pochutnává si na kapřích specialitách u jednoho z četných rybích bufetů Miroslava Pisová. Její osmileté vnučce Gabrieli Jelínkové nejvíce chutnají zdejší kapří hranolky. „Ty jsme doma nedělali. Ráda si je proto dávám tady," říká školačka z Polanky.

Kapří hranolky jsou zdejší specialitou. U návštěvníků jsou podle prodejkyně Dagmar Kujové nejoblíbenější z pokrmů. „Kapří hranolky jdou nejvíce na odbyt. Lidé si moc nedávají rybí polévky nebo rybí guláš," popisuje svou šestiletou zkušenost s prodejem rybích jídel na výlovu Kujová. Organizátoři akce mysleli i na ty, co ryby nejedí. Připravili si pro ně stánek s grilovanými klobáskami a vepřovým masem.

Zatímco lidé vyjídají nalovené zásoby, po pásech se valí další. Na první pohled se zdá, že je jich nekonečné množství. „Předpokládáme, že vylovíme více než dvě stě tun ryb. Jsou to převážně kapři. Najdou se zde ale i candáti, sumci, amuři, nebo štiky," informuje o zásobách rybníku Osika. Výlov rybníka se koná vždy pouze jednou v roce na podzim. „Je to už tradice. Snažíme se, aby zde návštěvníci každý rok mohli strávit příjemný den. Program je zaměřený hlavně na děti," říká ředitel Rybníkářství Pohořelice. Děti mohou například v kole štěstí vyhrát živého kapra.

Další nákladní auto plné ryb vyjíždí z areálu. Letos ale podle Osiky není vhodné počasí pro výlov. „Je příliš teplo. To pro ryby není dobré. Musíme být hodně opatrní, aby nám žádná ryba neuhynula," popisuje Osika.

Na vánočním stole ale podle něj z vrkočského rybníka skončí jen málo ryb. „Všechny se prodají ještě do konce listopadu. Další kapry pak vylovíme později z našich dalších rybníků  z Jaroslavického a Starého," tvrdí Osika.

Na letošním dvacátém výlovu pořadatelé očekávají až padesát tisíc návštěvníků. „Ryb máme dost pro všechny," směje se Osika.

Výlovy pokračují v neděli a v pondělí.

Autor: Michaela Římanová

26.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

OBRAZEM: Nejvíce potíží v rozjezdech mají revizoři mezi druhou a třetí ranní

Brno – Až devět set lidí dokáží zkontrolovat revizoři brněnského dopravního podniku při rozsáhlém zátahu v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. Podobné akce dělají přibližně dva až třikrát měsíčně. Naposledy jízdenky cestujících kontrolovali v noci na neděli.

Divočina v lomu Hády. Studentka navrhla les místo odkladiště

Brno – Jako malá chodívala s rodiči na procházky přírodou. Záliba spolu s touhou měnit svět okolo sebe nakonec rozhodla při výběru oboru studia. Díky tomu se nyní sedmadvacetiletá Pavla Kratochvílová dostala k zahradní a krajinářské architektuře na Mendelově univerzitě. V závěru studia zvítězila v soutěži diplomových prací s tématy životního prostředí. Jako tu nejlepší z dvaceti přihlášených ji ocenila odborná porota minulý měsíc.

Trať mezi Brnem a Prahou? V zisku budeme do dvou měsíců, říká Jančura

Brno /ROZHOVOR/ – Pět let uplynulo od doby, kdy žluté vlaky společnosti RegioJet podnikatele Radima Jančury začaly dělat konkurenci Českým drahám na trati mezi Prahou a Ostravou. Nyní vyjedou i mezi Prahou a Brnem. „Než rozhodnutí Správy železniční dopravní cesty o našem začátku přišlo, trnuli jsme, protože politická moc Českých drah je velká. Ale právo bylo na naší straně," říká o svém vítězství nad státním dopravcem Jančura.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies