Jedeme na prázdniny. To je ale paráda. Batohy si dáme všichni na záda. Takto by si mohli jednotně zazpívat brněnští politici.

Nejtěžší batoh bude zřejmě mít zastupitel za občanské demokraty Petr Paulczyňski. Na druhou stranu zeměkoule sebou poveze čtyřicetikilovou potápěčskou výstroj. Do teplých jihočínských moří vyrazí se svou manželkou a přáteli. „Jezdím se potápět už pět let. Pod vodou vždy zapomenu na to, co se děje na pevnině. Neprozradím ale kde budeme kotvit. Mám zkušennosti se závistí,“ řekl opoziční zastupitel.

Jeho kolega Martin Ander ze Strany zelených si zase batoh naloží poskrovnu. Na dovolenou totiž vyrazí na kole. „Na jedné dovolené jsem už byl, na druhou se chystám. S přítelkyní jsme projeli na kole Bílé Karpaty, spali jsme v nízkoenergetickém domě a inspiroval jsem se Luhačovicemi. Na začátku srpna šlápneme znovu do pedálů. Tentokrát chci dojet až k polským hranicím,“ těší se Ander.

Zatímco první náměstkyně Barbora Javorová z křesťanské strany si užívá dovolenou v Chorvatsku, šéf radnice Roman Onderka ze sociální demokracie se už z dovolené v zemi své ženy vrátil. „Manželka je Řekyně, takže jsme byli na Krétě,“ pochlubil se primátor.

Jeho spolustraník a náměstek Ladislav Macek si užije lesa a dětí. „jsem v Třešti u Jihlavy na stanový tábor. Jezdím tam od osmdesátých let. Letos dělám hospodáře,“ říká Macek.

Další opoziční zastupitel Pavel Březa z komunistické strany batoh balit nebude. „S manželkou budeme hlídat dvouletého vnoučka. Takže vymyslíme program pro něj,“ těší se politik – důchodce.