Peníze město přerozdělí mezi devětašedesát základních škol a sedm neziskových organizací, které doučování nabízí. „Značná část peněz bude na platy a dohody o provedení práce, buď se současnými pedagogickými pracovníky, externisty či studenty pedagogických oborů,“ prohlásil námětek brněnského primátora Petr Hladík.

Projekt začíná prvního srpna a potrvá do konce roku 2020. „Je zaměřený na slabší žáky a ty, kteří mají složitější podmínky v rodině nebo nemají dostatek prostoru psát úkoly. Našim cílem je doučovat je, připravit je na další školní den, udělat úkoly,“ upřesnil Hladík.

Součástí projektu je i poradenství pro žáky osmých a devátých tříd s výběrem jejich životního směřování.

Podobného projektu se třetím rokem účastní brněnská Základní škola Krásného. Podle tamní ředitelky Anny Velanové je o doučování mezi rodiči velký zájem. „K dětem jsou přiřazení mentoři, podle zaměření, které potřebují. Scházejí se třeba hodinu týdně, občas ale dítěti pomáhá i místo běžného vyučování, protože mu to dokáže dobře vysvětlit,“ popsala.

Dotaci získají i vybrané neziskové organizace, jako je například Ratolest nebo brněnská diecézní charita. „Nárůst zájmů o doučování a vzdělávací aktivity pozorujeme dlouhodobě. V roce 2014 jsme doučovali 138krát, o rok později 259krát a loni se počet lekcí navýšil na 528,“ shrnula mluvčí Ratolesti Veronika Křížková.

Podle mluvčí charity Diany Tuyet-Lan Kosinové je doučování dlouhodobá práce jak s dítětem, tak i rodinou. „Doučujeme děti cizinců, které mají třeba problémy s jazykem či žáky z menšin, co nemají k učení vhodné podmínky,“ zmínila.

Vítá také dotace na poradeství, které je podle ní podhodnocené.