Doplnil další tři kandidáty na rektory brněnských vysokých škol, které akademické senáty letos zvolily. „Suchý dostal šestnáct z šestadvaceti hlasů. Jeho protikandidát Milan Žemlička dostal devět hlasů, zdrželi se čtyři členové senátu," uvedl mluvčí univerzity Petr Chmelař.

Suchý ve své řeči před volbou uvedl, že chce především ještě více propojit školu s praxí. „Ani v současné době to není špatné, chtěl bych to ale ještě zlepšit. Studenti budou mít lepší výchozí pozici do zaměstnání," uvedl kandidát.

Dodal, že chce také zmenšit byrokracii, která podle něj vyučující zbytečně omezuje. „Chci, aby se více věnovali výuce nebo publikační činnosti. Nejsou na univerzitě kvůli tomu, aby řešili různé směrnice a další byrokracii," popsal jeden ze svých plánů Suchý.

Mluvčí univerzity Chmelař dodal, že Suchého senát zvolil hned v prvním kole. „K tomu potřeboval čtrnáct hlasů, měl tedy ještě o dva více," upozornil mluvčí.

Volbu nového kandidáta sledoval například student Jan Indra. Uvedl, že je na další směřování školy zvědavý. „Dosavadní rektor odvedl podle mě kus dobré práce. Zajímá mě, jak to bude dál," uvedl student.

Odcházejícího rektora Večerka před několika lety nařkl anonym z podezřelého zacházení s penězi. Dva děkani navíc tehdy prohlásili, že Večerek chce školu ovládnout svými lidmi. Školu tehdy kontrolovali úředníci z ministerstva školství. Pozval je tam sám Večerek. Zvláštní kontrola ale žádné prohřešky nenašla.

Rektoři brněnských vysokých škol.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

Na začátku listopadu zvolil akademický senát také kandidáta na nového rektora Vysokého učení technického. Univerzitu má v dalším funkčním období vést dosavadní prorektor pro strategický rozvoj Petr Štěpánek.

Po svém zvolení uvedl, že se po nástupu do funkce chce zaměřit hned na několik věcí najednou. „Naši absolventi jsou velmi úspěšní při hledání práce. Velký podíl na tom má kvalitní výuka. I její standard chceme udržet a pokud možno ještě dále zlepšit," uvedl Štěpánek.

Konkrétnější ale být zatím nechtěl. „Nejdřív se o tom musíme poradit s kolegy. Až si budeme jistí, dáme o tom vědět. Zatím sice máme svou představu, zveřejňovat ji ale nechci," dodal kandidát na nového rektora.

S mnoha výraznými plány chce do rektorského křesla zasednout další kandidát. Ladislav Havel má nahradit ve funkci šéfa Mendelovy univerzity Jaroslava Hluška. „Chci se zaměřit především na praxi. Například naslouchat firmám, jaké studenty potřebují. Od absloventů dnes všichni očekávají nejen to, že budou mít znalosti, ale že s nimi budou také umět pracovat. V tomto ohledu na tom škola není sice špatně, je ale stále co zlepšovat," upozornil Havel.

Dodal, že kromě toho chce také zlepšit vztahy mezi lidmi na univerzitě. „V současné době existuje informační bariéra mezi vedením univerzity, zaměstnanci a studenty. Například přístup některých zaměstnanců ke studentům je občas nepřátelský. A my jsme přátelská univerzita," sdělil kandidát.

Udržení kvality výuky a postupnou modernizaci univerzity má v plánu také staronový rektor Janáčkovy akademie múzických umění Ivo Medek. Svůj post na další funkční období obhájil v polovině října.

Kandidáty do rektorských funkcí musí podle zákona jmenovat prezident republiky Miloš Zeman. Přesně vymezený čas na to ale neexistuje. Například kandidát na rektora techniky Štěpánek z případných obstrukcí strach nemá. „Věřím, že zvítězí zdravý rozum a odpovědní lidé budou postupovat tak, aby mohly univerzity normálně fungovat," doplnil kandidát.