Poštovní čepice si mohla letos nasadit pětice starostů z Brněnska. Kromě své funkce ve vedení obecních úřadů se totiž stali také provozovateli pošt ve svých vesnicích. Předávání poboček do rukou partnerů Česká pošta chystá také na příští rok. „Změnu u nás jsem negativně nepocítila a neměnila bych to. Využívám poštu osobně i pracovně," poznamenala Dagmar Hanušová. V Ostopovicích, kde Pošta Partner funguje od května, vede čistírnu peří.

VĚTŠINU PARTNERŮM

Poštovních poboček je na Brněnsku čtyřiasedmdesát. Do roku 2025 plánuje Česká pošta předat dvě třetiny z nich partnerům. Mezi ně patří například obce, obchody nebo soukromí podnikatelé.

Stejně jako na původních pobočkách ale lidé i v Poštách Partner vyřídí listovní a další služby. „Náš cíl je snížit náklady, ale zároveň i v menších obcích zachovat služby," sdělil ředitel pobočkové sítě pošty Jaroslav Navrátil.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Rušit pobočky pošta nemůže kvůli povinnosti zajistit dostupnost základních poštovních služeb. Zachovat současný počet musí kvůli loňskému vládnímu nařízení.

Na poštách obce nemusejí nutně prodělávat. „Podle posledních informací naše zisky pokryjí náklady. Je to ovšem i proto, že máme úřad ve stejné budově, kterou bychom stejně vytápěli a starali se o ni," poznamenal starosta Nové Vsi Ladislav Horák. Zdůraznil, že ale radnice vydělávat na poště nechce, bere ji jako službu místním.

V jeho obci s téměř osmi sty obyvateli mají Poštu Partner od letošního února. Zůstala na stejném místě a tamní úřednice se částečně věnuje také práci pro obecní úřad. „Lidé zde mohou zaplatit také místní poplatky nebo využít Czech point," dodal starosta.

Přibližně stejně velké Kovalovice s necelými šesti stovkami obyvatel poštu nemají a nechystají se zařídit si partnerskou pobočku. „Pro tak málo lidí by se nám to ekonomicky nevrátilo. Navíc mají lidé možnost si vše vyřídit na nedaleké poště ve Viničných Šumicích," vysvětlil starosta Milan Blahák.

DO TIŠNOVA

Ačkoliv se službami pošty nejsou zcela spokojeni, ani v Senticích o Poště Partner neuvažují. Podle starostky Aleny Kolářové si lidé zvykli využívat pobočku v přibližně pět kilometrů vzdáleném Tišnově. „Dříve jsme měli doručovatelku ze Sentic. Když někoho nezastihla doma, vyzvedl si u ní dopisy večer. Dnes sem ale zajíždějí autem několikrát denně. Nevím, kde je v tom ta ekologie a hospodárnost?" ptala se Kolářová.

K průkopníkům projektu na Brněnsku patří Prštice, kde začala obec vést pobočku v roce 2013. „Kvůli změně otevírací doby teď funguje lépe. Ale musíme poštu dotovat," zhodnotil místostarosta Pavel Sedláček.

Pošt Partner funguje v současnosti na Brněnsku osm. „Jednáme o dalších a po Novém roce počítáme s jejich otevřením," doplnil Navrátil. Kde ale budou, zatím odmítl prozradit.