Pomník by měl stát poblíž křižovatky ulic Lískovecká a Čeňka Růžičky. „Myslíme, že je to zajímavé místo. Právě tam totiž přechází panelová výstavba v rodinné domky,“ vysvětlil výběr místa místostarosta Bohunic Antonín Crha.

Radní už mají jasno v tom, jak bude památník vypadat. „Základem bude čtyři metry vysoký pylon ze sliveneckého červeného mramoru, který se těží v Dobřichovicích u Prahy. Na něm bude anděl, který bude sedět na hnízdě z ostnatého drátu. Chceme tak vyjádřit myšlenku, že svoboda je vždy vykoupena utrpením,“ popsal sochu Crha.

Vedení Bohunic chce kromě lidí, kteří se aktivně podíleli na boji proti komunistům, pomníkem připomenout i obyvatele čtvrti, jež přišli za socialismu o majetek. „Minulý režim necitlivě zasáhl do Bohunic. Zboural historické jádro a obyvatele vystěhoval. Často je rozstrkal po celém Brně. Ti lidé museli opustit staré grunty, které pak byly zabaveny a zbořeny. Z historického jádra Bohunic zbyla jenom kaplička. I to by měl reflektovat tento památník. Měly by na něm být vyryté úryvky textů těch vyvlastňovacích dekretů,“ dodal místostarosta.

Rozhodnutí o stavbě sochy potěšilo i představitele Konfederace politických vězňů, která se na budování památníku podílí. „Je dobře, že tam bude stát pomník. Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby se nestalo nic, proč by tu musel být, ale s tím už bohužel nemůžeme nic udělat,“ zamyslel se předseda brněnské pobočky konfederace Zdeněk Janík.

Památník, na kterém pracuje sochař Jan Kratochvíl, bude stát víc než jeden a čtvrt milionu korun. Část peněz na něj získali bohuničtí radní od různých sponzorů. „Na památník nám přispěla třeba Konfederace politických vězňů. Sochař Jan Kratochvíl za svou práci peníze také nechce,“ řekl Crha.

Pylon s andělem sedícím na hnízdě z ostnatého drátu bude stát v Bohunicích ještě letos. „Památník by měl stát patrně na podzim. Momentálně připravujeme území a sochař zpracovává kameny, které dostal,“ uvedl Crha.

Pomník má kromě připomenutí obětí ještě jeden význam. „O tom co se tehdy dělo se vůbec nemluví. Zvlášť mladí lidé o tom období nic neví. Tohle by jim mohlo ukázat, jak to kdysi vypadalo,“ uzavřel Janík.

JAN NĚMEC