Po pěti měsících intenzivní práce vznikl film Setkání pod Brnem, který na neveřejné premiéře před pár dny autoři ukázali všem, kdo se na něm podíleli. Začátkem května ho zveřejní na internetu, v červnu s ním pojedou na festival amatérských filmů Mental Power.

Pětičlenný štáb se šesti hendikepovanými a třemi zdravými herci sice natáčel devět dní, na každý z nich ale bylo třeba týden příprav. „Natáčecí dny byly opravdu náročné. Například jednu pětisekundovou scénu jsme točili šestatřicetkrát," vypráví Lašek a odhaduje, že tvůrci pracovali na filmu pět set hodin.

Děj filmu autoři zatím nechtějí odtajňovat. Prozrazují, že chtěli zachytit hendikepované tak, jak je lidé neznají. „Často si myslí, že postižení se neumí zamilovat a prožívat strach nebo radost jako ostatní. My ale ukazujeme, že emoce prožívají podobně. I oni milují dobré jídlo a umí se i pohádat," vysvětluje Karafiát.

Hendikepovaní herci toho podle tvůrců zvládli opravdu hodně. Někdy natáčeli i deset hodin téměř potmě, v mokru a stísněném prostředí brněnského podzemí.

LUCIA TUPÁ