Zvýšení výdajů se obávají i další starostové obcí na Brněnsku zapojených do projektu Partner. „Česká pošta přehazuje odpovědnost za pobočky na obce. Tam, kde radnice odmítne, nabídne poštu soukromníkům nebo obchodům. Ti ale mohou služby pošty podle výdělečnosti různě oklešťovat. Pokud chce obec zachovat současné služby pošty, většinou se v zájmu lidí vedení pobočky ujme. Pak ale musí počítat s tím, že více zaplatí," podotkl starosta Prštic na Brněnsku Josef Daněk. Obec se do projektu zapojila před třemi roky.

Česká pošta se projektem Pošta Partner snaží sehnat nové provozovatele svých menších poboček, které jsou podle starostů většinou ztrátové. „Převod pošt na pošty Partner projednáváme se zástupci obce. Reakce jsou různé, ale po představení záměru a zodpovězení otázek většinou kladné. Možnými smluvními partnery jsou kromě obcí také soukromníci," uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Pošta obcím řízení poboček aktivně nabízí. „Se zástupci České pošty jsme řešili otevírací dobu pobočky. Následně jsme dostali nabídku, aby ji obec provozovala sama," popsal Horák z Nové Vsi.

Hodnotit, jestli bylo převedení pošty na obec dobrý krok, zatím nechce. „Poštu obec provozuje teprve necelé tři týdny. Už teď však víme, že budeme muset část nákladů na její fungování hradit z obecního rozpočtu," uvedl.

4pobočky pošt na Brněnsku provozují obce. V celém kraji je 341 pošt a 250 pošt se má stát poštami Partner. 

I když radnice čekají větší výdaje kvůli fungování pošty, Česká pošta slibuje obcím za převzetí pobočky peněžní bonusy. „Dostanou jej třeba za rozšíření hodin pro veřejnost," podotkl mluvčí Vitík.

Od prosince má poštu na starosti i obec Syrovice. „Řídíme pobočku, protože jsme ji chtěli zachovat pro lidi. Pošta na malé obci je prodělečná a věděli jsme, že pokud provoz nepřevezme obec, Česká pošta ho nabídne třeba obchodu. Ten by ale kvůli špatným výnosům mohl okleštit třeba otvírací dobu," přiblížil syrovický starost Pavel Bauer.

Podle něj lidé ani nepostřehli, že se provozovatel pošty změnil. Zůstala stejná otevírací doba, prostory, služby i zaměstnanec. „Jediné, co se změnilo, je cedule," dodal starosta.

Zachovat poštu pro lidi byla hlavní motivace k přistoupení projektu také v Lažánkách.

Podle starostů pošta ke koloritu vesnice patří. „Vesnice má kolem sedmi set obyvatel
a starší lidé jsou na poště závislí. Protože pobočka doposud sídlila v obecních prostorách, kromě příspěvku na plat jediné zaměstnankyně se pro obec nic nemění," zhodnotil starosta Lažánek Lubomír Katolický. Dodal, že převod pošty na obec byl bezproblémový hlavně díky tomu, že v poště zůstala pracovat původní zaměstnankyně.

Podobnou situaci zažili i v Syrovicích. „Tím, že v poště zůstal pracovat vyškolený zaměstnanec, byl přechod pošty na obec poměrně jednoduchý. Nedovedu si ale představit, že bychom museli školit nového zaměstnance," zdůraznil tamější starosta Bauer. Celkově má na jižní Moravě do projektu Partner přejít téměř 250 poboček 
z celkových téměř 350. Pošty Partner už jsou mimo Brněnska i na Hodonínsku, Znojemsku a Břeclavsku.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ