Brno nemá, narozdíl od řady jiných měst, žádný veletok. Může se však pochlubit jinou vodní raritou. Umělým potokem v parku Lužánky. Ten připomíná říčku Ponávku, kterou lidé postupně zatlačili do podzemí.

„Ponávka protékala územím dnešního parku už před několika tisíci lety. Ve dvacátých letech svedli říčku do potrubí a teď je z něj kanalizační stoka,“ popsal neslavný osud potoka hlavní projektant rekonstrukce lužáneckého parku Ivan Otruba.

Přečerpávací potok

Místo původní říčky tak nyní návštěvníci parku narazí na zhruba tři sta metrů dlouhý potůček, končící v malém jezírku. „Z jezírka se voda čerpá nahoru k místu, kde vyvěrá a mírným samospádem se vrací zpět do jezírka. Celkové převýšení je jen asi půl metru,“ vysvětluje technickou stránku díla Otruba. Lidé se napodobeninou Ponávky mohou kochat na dvou lávkách a třech dřevěných mostech.

Ve vodě je k vidění spousta červených karasů. „Stav ryb musíme hlídat. Rozviřují vodu a pokud je jich příliš mnoho, tak nepůsobí dobře na biosystém“, říká vedoucí správy parků a stromořadí Vladimíra Koloušková. „Celoročně zde kvetou krásné kytky jako katalpa a liliodendron. Když tady byl kačer se dvěma kačenami chodívali jsme je sem s dcerou krmit. Tohle je místo je prostě krásné,“ popisuje přírodní výjevy návštěvnice parku Anna Pospíšilová.

Někteří lidé loni na jaře u potůčku dokonce viděli vzácného ledňáčka. Mnohem častěji ale správci parku pozorují jiný výjev: koupající se psy. „Máme s tím problémy. Jsou zde piktogramy, které jasně ukazují, na kterých loukách mohou pejskaři své miláčky vypustit. Přesto je nechávají skákat do vody, a psi kromě porostu poškozují i samotnou konstrukci díla. Obnažují totiž vodotěsnou fólii na dně potoka,“ postěžovala si Koloušková.

Opravy parku vrcholí

Napodobenina Ponávky vznikla během opravy Lužánek, která začala počátkem devadesátých let. Čtyři etapy rekonstrukce už má park za sebou. Vrátily mu jeho anglický ráz. „Je tu moc přijemná podvečerní procházka. V Lužánkach jsem dlouho nebyla a tak mě úprava vodního toku opravdu mile překvapila,“ zhodnotila vzhled návštěvnice parku Lucie Kvapilová.

Poslední, pátá etapa prací, má skončit letos. Dělníci a zahradníci se zaměří na část přiléhající k ulici Drobného. Dvacetihektarový pás zeleně je nejstarším veřejným parkem v České republice. Loni Lužánky oslavily dvě stě dvacet let od svého založení.