VYBERTE SI REGION

Potravinová banka za pět měsíců fungování nakrmila chudé pěti tunami jídla

Brno - Přebytek jídla nekončí jen v popelnicích. Už pět měsíců ho dostávají také chudí lidé. Od února jim chléb či konzervy vozí pracovníci překladiště Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj. „Za tu dobu jsme prostřednictvím neziskových organizací rozvezli přibližně pět tun jídla," vyčíslil ředitel Centra sociálních služeb Armády spásy v Brně Pavel Kosorin.

16.7.2015 2
SDÍLEJ:

Potravinová banka. Ilustrační foto.Foto: Deník/archiv

Cíl potravinové banky je zprostředkovat přesun přebytečného jídla tam, kde chybí. Podle Kosorina se to daří splnit. „Uspořádali jsme už dvě velké sbírky zboží. Třetí budeme v Jihomoravském kraji koordinovat v listopadu," nastínil Kosorin.

Potraviny dodávají bance dárci i obchodní řetězce, například Globus. „Před několika dny navázal spolupráci náš brněnský hypermarket. Máme za sebou první předání potravin a další bude následovat v přibližně týdenních intervalech," sdělila mluvčí řetězce Pavla Hobíková.

potravinová banka
- od června 2014 funguje jako právnická osoba
- od února 2015 má překladiště v Svatoplukově ulici v Brně
- spadá pod Českou federaci potravinových bank
- zásobují ji lidé, kraj a město,
- zboží jí vozí hypermarkety Tesco, Globus, Makro, Albert

Nyní banka jedná také s Tescem. „Předpokládáme, že pravidelnou spolupráci zahájíme v srpnu či září," oznámil mluvčí Tesca Václav Koukolíček.

Podle Kosorina pak záslužná pomoc přichází také od Jihomoravského kraje a Brna. „Celkem jsme od nich získali dvě tuny jídla a čtyři sta tisíc korun," shrnul ředitel.

Krajský úřad přitom uspořádal sbírku už v únoru. Zapojili se jednotliví úředníci i odbory. „Přispěli jsme víc než tunou potravin. Také jsme bance vyplatili dotaci dvě stě tisíc korun," připomněl jihomoravský hejtman Michal Hašek. Podle něj jsou na potravinovou banku jen pozitivní ohlasy.

S tím souhlasí i náměstek primátora Matěj Hollan. „Přebytečné jídlo míří ihned tam, kde je potřeba," ocenil Hollan.

Jedním z dvanácti takových míst v kraji je Dům na půli cesty v Pohořelicích na Brněnsku pro mladé lidi bez rodin. „Jídlo nám vozí z překladiště jednou za měsíc. Spolupráce je dobrá díky přístupu dárců potravin," řekl ředitel domu Ladislav Nevrkla .

Kosorin vyzval Brňany, aby po dovolených nevyhazovali přebytky jídla, ale darovali ho na recepci Armády spásy v Mlýnské ulici.

MARKÉTA TURKOVÁ

Autor: Redakce

16.7.2015 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies