Ředitel autistické školy v černovické Štolcově ulici Tomáš Musil problémy s kapacitou přiznává. „Školu opustí asi pět autistů ročně. Jenže za stejnou dobu jich v našem centru z celé republiky diagnostikujeme víc než dvacetkrát tolik. Přijmout teď můžeme jen sedm," upozornil.

Tamní speciálně pedagogické centrum, které se stará o děti s autismem z Jihomoravského kraje, má asi 1400 klientů. Před deseti lety jich bylo sedmdesát. Přitom centrum je schopné poskytnout plnou péči jen osmi stovkám.

Také škola, která se jako jediná v zemi věnuje výhradně vzdělávání autistů, je naplněná na maximum. „Učitelé ani nemají vlastní kabinety a sborovnu. Na vyučování se připravují ve třídách, když děti odejdou do školní družiny," popsal problémy ředitel.

Rozšíření školy je podle něj nutné i kvůli nadcházejícím opravám. Dělníci zateplí zdi a vymění okna. Rekonstrukce začne už letos nebo příští rok. „S magistrátem zatím pracujeme na projektové dokumentaci. Neumím si ale představit, jak budeme vyučovat. Děti mají často těžká postižení, hluk jim vadí," uvedl Musil.

autistická škola v černovicíchjde o špičkové pracoviště v oblasti autismu; jako jediná škola v České republice se věnuje výhradně vzdělávání dětí s touto poruchou
první třída otevřela ve školním roce 2002/2003, v současnosti škola vzdělává čtyřiapadesát dětí, přijmout může dalších sedm
v roce 2004 při škole zahájilo činnost speciálně pedagogické centrum, které se zabývá problematikou dětí s autismem v Jihomoravském kraji; v prvním roce existence se staralo o sedmdesát klientů, teď jich má 1400
autismus je vrozená porucha; autisté nedokáží porozumět tomu, co vidí, slyší a prožívají; své touhy vyjadřují křikem a silnou agresí

I proto usiluje o to, aby kraj, který školu zřizuje, vytvořil odloučené pracoviště v Hapalově ulici. „Budovu jim půjčíme. Udělali jsme to tak už v minulosti při jiných opravách škol. Trvalé užívání je otázka, museli bychom se na něm dohodnout s městem," uvedl krajský náměstek pro školství Stanislav Juránek.

Další možnost řešení kapacity, kterou Musil navrhuje, je přístavba u stávající školy. „Kvůli podobným budovám, jakou využívá autistická škola, máme novou dohodu s krajem. Chci jim vracet většinu nájemného, a tím přispět na opravy. Až bude škola v perfektním stavu, můžeme se bavit o přístavbě," reagovala náměstkyně primátora pro školství Klára Liptáková.

Peníze pro školu uvolní i černovická radnice. Přispěje na učební pomůcky. „Učitelé si je totiž musí kvůli speciální výuce z devadesáti procent vyrábět sami. Budova sice není naše, ale chceme brněnským autistům pomoct. O formě se snažíme víc bavit i s novým vedením města," poznamenala místostarostka Černovic Šárka Korkešová.

Na konci dubna tam pořádají takzvanou železnou neděli, kdy děti posbírají železo a papír. Výtěžek autistům věnují.