„Například oblečení, hračky a elektroniku nabízíme ve všech prodejnách Tesco za poloviční ceny. Další výraznější slevy připravujeme na leden,“ uvedla mluvčí Tesca Lucie Turnovská. Největší slevy najdou lidé ve výprodejích oblečení. „Od čtvrtka prodáváme některé zboží i za méně než třetinu původní ceny. Například halenku, která stála necelých čtrnáct set jsme zlevnili na čtyři sta korun,“ potvrdila Renata Fišerová ze společnosti Marks & Spencer.

Nakupování v povánočních výprodejích se podle prodejců pro většinu zákazníků stává každoročním rituálem. „Zákazníci si na slevy zvykli. Mnozí si vyberou zboží už o Vánocích a čekají, až je zlevníme,“ uvedla Eva Williams z obchodů Tesco.

To potvrzuje například Jakub Pečínka. „Do výprodejů chodím nakupovat každý rok. Počkám si a pokaždé jsem byl velmi spokojený,“ doplnil Pečínka. Povánoční propad cen způsobuje to, že se prodejci snaží rychle zbavit sezonního zboží. „Jeho skladování totiž stojí nemalé peníze a zabírá drahocenný prostor. Obchodníkům se tak vyplatí prodávat i pod nákupní cenou,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Prodejci navíc velké slevy využívají, aby přilákali více zákazníků. „Obchodníci se totiž spoléhají na to, že zákazník nakoupí i jiné zboží než zlevněné. Nebo zboží ve slevě nekoupí vůbec, protože mu například nebude sedět velikost, a peníze utratí v obchodě za něco jiného,“ doplnil Hatlapatka.

Lidé by se ale neměli nechat velkým snížením cen omámit. Některé totiž mohou být nastaveny pouze uměle. „Vždy při podobných výprodejích upozorňujeme lidi, aby si dávali pozor. Neměli by se dívat na slevu, ale spíš na konečnou cenu a uvážit, zda odpovídá kvalitě zboží. Při slevách až devadesát procent je možné, že jejich cena byla předtím velmi nadnesená,“ podotkla Gerta Mazalová z brněnské pobočky Sdružení obrany spotřebitelů.

Prodejci nenabízí jen slevy, ale také různé dárky zdarma. „Nakupující by měli vědět, že na tyto dárky se nevztahuje záruka. Naopak prodejci nemohou měnit záruku u zboží ve výprodeji, která je vždy dva roky,“ dodala Mazalová.

Svetr zlevněný o pět set korun na necelé tři stovky, pračky a ledničky o tisíce levnější. Podobnými nabídkami bombardují brněnští prodejci oblečení a elektroniky zákazníky. Lidé tak nakupují, co před Vánocemi nestihli.

„Od čtvrtka nabízíme slevu na vybranou elektroniku až padesát procent. Většinou vyprodáváme zboží, kterého máme moc a potřebujeme se ho zbavit. Zatím přišlo stejně lidí jako vloni,“ potvrdil obchodní ředitel obchodů Electro World Julius Balajti.

Lidé jsou spokojeni. „Pod stromeček jsem dostala peníze, za které si teď můžu pořídit daleko víc věcí než před Vánocemi. Koupím si něco na sebe,“ radovala se například Jana Krejčová.

Kdo si počká
Podle obchodníků by si ale ještě měla počkat. V lednu plánují slevy ještě větší. „Zlevnili jsme od včerejška až o polovinu. V lednu nabídneme zákazníkům slevy až sedmdesát procent. V únoru budeme sklady plnit novou jarní kolekcí, a tak zboží, které se nám nepodaří vyprodat, darujeme na charitu,“ podotkla Hana Raková ze sítě obchodů s oblečením C&A. To potvrzují i prodejci elektroniky.

„Nejvíce zákazníků očekáváme až v průběhu ledna,“ uvedl Balajti. Někteří lidé proto i v povánočních slevách vyčkávají. „Raději vždy počkám až na leden, kdy jsou slevy opravdu veliké. Sice už potom není takový výběr, ale i tak se to vyplatí,“ myslí si například Jiří Hrubý.

Na velké slevy se mohou těšit také děti. Hračkářství totiž budou od ledna prodávat své zboží až se sedmdesátiprocentní slevou. „Už teď nabízíme některé hračky za poloviční ceny. Například stavebnice Lego. V příštím roce zlevníme i ostatní zboží,“ podotkla Vlastimila Šmerhanová z obchodu Sparkys v Masarykově ulici. Také parfumerie slibují levnější vůně. „Na začátku roku začneme prodávat vánoční kazety s parfémy, které vždy speciálně vyrábíme na Vánoce, takže je musíme v lednu doprodat,“ uvedl Jan Martinec ze sítě parfumerií Fann.

Na internetu
Pozadu nezůstávají ani internetové obchody. „Slevy se budou na začátku roku pohybovat kolem třiceti procent. Zatím děláme inventuru. Až pak budeme znát konkrétní zboží, které nabídneme ve výprodeji,“ dodal obchodní ředitel internetových obchodů Vltava Stores Ondřej Mihula.

Slevy v Brně

Electro World
Shopping park
Avion Brno
Skandinávská 6
Notebook Asus
původně 20 990 Kč
po slevě 16 990 Kč

Automatická pračka Bosch
původně 13 990 Kč
po slevě 9990 Kč

Kombinovaná
lednička Gorenje
původně 9490 Kč
po slevě 6990 Kč

Obchodní dům Vágner
Ulice Česká 16/18
Papírnictví
Vánoční ozdoby Vsetín
původně 155 Kč
po slevě 77,50 Kč

Vánoční elektrické svíčky
původně 125 Kč
po slevě 62 Kč

Hezký domov
Dominikánské náměstí 8
Postavička andělíčka
původně 59 Kč
po slevě 18 Kč

Plechovka na čaj
původně 189 Kč
po slevě 57 Kč

Stolní svíčka
původně 69 Kč
po slevě 21 Kč

Hypernova
všechny brněnské obchody

TV 21“ Sencor s obrazovkou Slim Real Flat
původně 5999 Kč
po slevě 3999 Kč

Zimní kotníkové boty s teplou podšívkou
původně 599 Kč
po slevě 399 Kč

Hra Piráti z karibiku
původně 699 Kč
po slevě 599 Kč

Tesco
všechny brněnské prodejny

Chlapecká bunda Cherokee
původně 850 Kč
po slevě 425 Kč

Rádio RAD – 306
původně 199 Kč
po slevě 99 Kč

MP3 přehrávač technika
původně 399 Kč
po slevě 299 Kč

Tesco nerezový toustovač
původně 499 Kč
po slevě 299 Kč

Marks & Spencer
všechny brněnské prodejny
Dámský svetr
původně 825 Kč
po slevě 269 Kč

Halenka
původně 1 380 Kč
po slevě 399 Kč

Pánská košile
původně 1640 Kč
po slevě 999 Kč

Pánské kalhoty
původně 1330 Kč
po slevě 899 Kč

Zara
Ulice Česká
Tričko šedé s potiskem, akryl
původně 299 Kč
po slevě 99 Kč

H&M
Česká ulice
Sukně béžová, manšestr
původně 399 Kč
po slevě 199,50 Kč

New Yorker
Náměstí Svobody
Kalhoty pepito, vlna, akryl
původně 1050 Kč
po slevě 299 Kč

C&A
Velký Špalíček
Náušnice, styl 80. léta, plast
původně 149 Kč
po slevě 99 Kč