Zaměstnanci supermarketů tak přijdou o sedm pracovních dnů v roce, kdy mají nárok na stoprocentní příplatek ke mzdě. „Na jednu stranu jsem ráda, že strávím čas doma s rodinou. Tím ale výhody končí. Svátky si musíme napracovat v jiné dny," hodnotí brněnská prodavačka Dana Matějková, která si kvůli soukromí nepřála, aby redakce uvedla jméno jejího zaměstnavatele.

Přestože má zákon sloužit především zaměstnancům, je podle ženy právě pro ně velmi nevýhodný. „Přestože si sváteční den nahradím, příplatek nedostanu. Spousta z nás tedy přijde o peníze, které si jindy vyděláme navíc," upozorňuje.


Kompletní téma o zavřených obchodech na svátky si přečtěte v sobotním tištěném Deníku Rovnost

Dny ohodnocené peněžním bonusem jsou mezi prodavači a prodavačkami oblíbené. „Když to řeknu nadneseně, právě o svátky se pereme. Každý si chce vydělat nějakou korunu navíc," ujišťuje Matějková. 


Zákon by podle ní měl platit nejen pro supermarkety, ale i pro menší prodejce. „Není spravedlivé, že se týká pouze velkých obchodů," říká.


Rozhodnutí poslanců podle Matějkové zasáhne řadu lidí. „O svátcích chodí nakupovat velké množství zákazníků. Loni jsme na Štědrý den zavírali o hodinu později, protože v době, kdy končila pracovní doba, byly plné pokladny. Nemůžeme přece zákazníky poslat pryč," vzpomíná.


Pro některé nakupující je podle ní návštěva obchodu o svátcích spíš zvyk než nepříjemná povinnost. „Často chodí lidé, které vídám každý den. Jsou zvyklí vypravit se do obchodu a nevynechají ani o svátcích. Někteří k nám chodí vyloženě zabít nudu a kouknout, co máme nového," sděluje své dojmy prodavačka Matějková.

MARKÉTA WEINLICHOVÁ