VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pozor na růžové cukroví, varuje šéfkuchař

Brno /VIDEO, ANKETA/ - Objednávky na vánoční cukroví přijímají v Brně desítky firem i soukromníků. Za kilogram kvalitního pečiva lidé zaplatí i několik stokorun.

14.12.2012 5
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: archiv VLP

Provonět byt rumem a vanilkou, zabořit ruce do těsta a nechat děti ujídat nastrouhané mandle? Podobnou předvánoční představu vyměnili v posledních letech Brňané za přesčasy a dohánění uzávěrek v práci. Shánět cukroví v supermarketech přesto není jediný způsob, jak se o sladké pečivo na svátečním stole neošidit. Řada cukráren i soukromníků v Brně přijímá objednávky na cukroví na zakázku.

Opatrnost s výběrem ale doporučuje šéfkuchař brněnské restaurace Noem Arch Jan Rimpler. „Nejlepší je samozřejmě spolehnout se na babičky a pratety. Mezi domácím a strojově vyráběným cukrovím je totiž propastný rozdíl," upozornil Rimpler.

Domácí se pozná

Rozeznat se dají i na pohled. Například podle barvy. „Cukroví z obchodů má často zbytečně přeplácané ozdoby a nepřirozené barvy. Třeba jedovatě růžovou nebo modrou. Výrobci ho také často nastavují chemickými přípravky, aby dlouho vydrželo a bylo křehké. Pomáhají si tak u některých druhů, které by se správně měly nechat uležet," popsal šéfkuchař.

Ruční výroba je podle něho na cukroví poznat. „Máslové šlehané krémy jdou nahradit jen těžko. Stejně tak poctivé vanilkové rohlíčky. Zájemci o cukroví na zakázku by proto měli vybírat jen ověřené obchodníky, nebo dát na radu známých. Lepší je vystačit si s kilogramem skutečně kvalitního cukroví za čtyři sta korun než koupit za poloviční cenu několik krabic," myslí si Rimpler.

U některých ověřených cukrářů už ale mají Brňané smůlu. „Jsme zahlceni objednávkami od poloviny listopadu. Další nepřijímáme. Většinu našich zákazníků známe už z minulých let," řekla například Dana Kolářová, která si pečením cukroví přivydělává pět let.

Jiní se na nával zákazníků připravili. „Loni jsme napekli asi pro sto lidí. Většinou berou po dvou až třech kilogramech. Zájem o cukroví roste a kolem dvacátého prosince vrcholí. Zákazníky neodmítáme. Nechceme lidi zklamat. Když je potřeba, zapojím do pečení i sousedky," usmála se Blanka Krchňáková. Největším hitem jsou podle ní každoročně ořechovo-piškotové úly. „Vypadají krásně, ale jsou dost pracné, a tak se s nimi nikomu nechce dělat," vysvětlila.

Raději peče sama

Ne všichni Brňané si ale na zakázkové cukroví potrpí. „Je to plýtvání penězi. Sama cukroví moc nejím a pro návštěvy kupované stačí. Stejně si pokaždé zobnou jen pár kousků. Než někomu za pečení platit přehnané sumy, to už radši napeču sama," řekla důchodkyně Věra Koblasová.

Že ji následují další, informoval Libor Kytýr z řetězce super a hypermarketů. „Zákazníci už od října kupují ve velkém suroviny na pečení. Zaznamenali jsme vyšší zájem o cukr, tuky na pečení a mouku," upřesnil Kytýr.

Jednou z žen, která na tradiční přípravu cukroví nedá dopustit, je studentka Veronika Orošová. „Bez pečení cukroví pro mě Vánoce nezačnou. Pekla jsem už jako malá. S babičkou, potom s mámou. Letos poprvé s přítelem. Doufám, že za pár let začnu rodinné recepty učit i dceru," řekla Orošová.

Nejoblíbenější cukroví Brňanů

Přestože některá cukrářství nabízejí i více než patnáct druhů cukroví, na špici se v Brně stále drží víceméně ty tradiční.„Největší zájem bývá o vanilkové rohlíčky. Následuje linecké a medvědí pracky,"shoduje se s některými cukráři Dana Kolářová, která si pečením přivydělává už několik let. Za vítěznou trojici jsou včelí úly plněné krémem, čokoládou nebo koňakem. „Jsou krásné, ale pracné," řekla cukrářka Blanka Krchňáková. Mezi další oblíbené druhy patří kokosky, marokánky a nepečené cukroví.

Autor: Anna Fajkusová

Pečete svoje cukroví?

ANO

77 %

NE

23 %

Hlasovalo: 282

Anketa byla ukončena

14.12.2012 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Poškozená dlažba v parku před Janáčkovým divadlem.
5

Dodávka se propadla mezi trysky před Janáčkovým divadlem

Ilustrační foto

Třicetistupňová vedra vydrží až do čtvrtka, řeky jsou na hranicích sucha

Maketa Německého domu na Moravském náměstí stojí načerno. Nemá stavební povolení

Brno /ANKETA/ - Brno porušuje skrz své turistické centrum zákon, obvinil šéf brněnských občanských demokratů Robert Kerndl současné vedení magistrátu. Problém vidí v maketě Německého domu na Moravském náměstí. „Musí mít stavební povolení a územní rozhodnutí, které nemá. Jde o černou stavbu," uvedl Kerndl.

Oprava Křenové ulice se odkládá o dva měsíce

Brno – Stavební stroje a hluk oprav se brněnské Křenové ulici o prázdninách nakonec vyhnou. Jak už dříve Brněnský deník Rovnost informoval, dopravní podnik plánoval přes léto opravovat tamní koleje. „Termín zahájení této rekonstrukce jsme posunuli v koordinaci s ředitelstvím silnic a dálnic, které až do srpna bude opravovat Hladíkovu ulici. Souběh obou staveb by výrazně zkomplikoval dopravu v dané lokalitě," vysvětlil generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Policisté zastavili auto kvůli překročení rychlosti. Řídil šestnáctiletý mladík

Brno – Rychlou jízdou na sebe minulý týden upozornil zdrogovaný mladík, který projel židenickou Jedovnickou ulicí rychlostí dvaadevadesát kilometrů za hodinu. „Poté, co ho policisté zastavili, předložil řidič doklady k autu. Řidičský průkaz ale ne. Ukázalo se, že je mu teprve šestnáct," sdělil v pondělí policejní mluvčí Pavel Šváb.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies