VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pozor na růžové cukroví, varuje šéfkuchař

Brno /VIDEO, ANKETA/ - Objednávky na vánoční cukroví přijímají v Brně desítky firem i soukromníků. Za kilogram kvalitního pečiva lidé zaplatí i několik stokorun.

14.12.2012 5
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: archiv VLP

Provonět byt rumem a vanilkou, zabořit ruce do těsta a nechat děti ujídat nastrouhané mandle? Podobnou předvánoční představu vyměnili v posledních letech Brňané za přesčasy a dohánění uzávěrek v práci. Shánět cukroví v supermarketech přesto není jediný způsob, jak se o sladké pečivo na svátečním stole neošidit. Řada cukráren i soukromníků v Brně přijímá objednávky na cukroví na zakázku.

Opatrnost s výběrem ale doporučuje šéfkuchař brněnské restaurace Noem Arch Jan Rimpler. „Nejlepší je samozřejmě spolehnout se na babičky a pratety. Mezi domácím a strojově vyráběným cukrovím je totiž propastný rozdíl," upozornil Rimpler.

Domácí se pozná

Rozeznat se dají i na pohled. Například podle barvy. „Cukroví z obchodů má často zbytečně přeplácané ozdoby a nepřirozené barvy. Třeba jedovatě růžovou nebo modrou. Výrobci ho také často nastavují chemickými přípravky, aby dlouho vydrželo a bylo křehké. Pomáhají si tak u některých druhů, které by se správně měly nechat uležet," popsal šéfkuchař.

Ruční výroba je podle něho na cukroví poznat. „Máslové šlehané krémy jdou nahradit jen těžko. Stejně tak poctivé vanilkové rohlíčky. Zájemci o cukroví na zakázku by proto měli vybírat jen ověřené obchodníky, nebo dát na radu známých. Lepší je vystačit si s kilogramem skutečně kvalitního cukroví za čtyři sta korun než koupit za poloviční cenu několik krabic," myslí si Rimpler.

U některých ověřených cukrářů už ale mají Brňané smůlu. „Jsme zahlceni objednávkami od poloviny listopadu. Další nepřijímáme. Většinu našich zákazníků známe už z minulých let," řekla například Dana Kolářová, která si pečením cukroví přivydělává pět let.

Jiní se na nával zákazníků připravili. „Loni jsme napekli asi pro sto lidí. Většinou berou po dvou až třech kilogramech. Zájem o cukroví roste a kolem dvacátého prosince vrcholí. Zákazníky neodmítáme. Nechceme lidi zklamat. Když je potřeba, zapojím do pečení i sousedky," usmála se Blanka Krchňáková. Největším hitem jsou podle ní každoročně ořechovo-piškotové úly. „Vypadají krásně, ale jsou dost pracné, a tak se s nimi nikomu nechce dělat," vysvětlila.

Raději peče sama

Ne všichni Brňané si ale na zakázkové cukroví potrpí. „Je to plýtvání penězi. Sama cukroví moc nejím a pro návštěvy kupované stačí. Stejně si pokaždé zobnou jen pár kousků. Než někomu za pečení platit přehnané sumy, to už radši napeču sama," řekla důchodkyně Věra Koblasová.

Že ji následují další, informoval Libor Kytýr z řetězce super a hypermarketů. „Zákazníci už od října kupují ve velkém suroviny na pečení. Zaznamenali jsme vyšší zájem o cukr, tuky na pečení a mouku," upřesnil Kytýr.

Jednou z žen, která na tradiční přípravu cukroví nedá dopustit, je studentka Veronika Orošová. „Bez pečení cukroví pro mě Vánoce nezačnou. Pekla jsem už jako malá. S babičkou, potom s mámou. Letos poprvé s přítelem. Doufám, že za pár let začnu rodinné recepty učit i dceru," řekla Orošová.

Nejoblíbenější cukroví Brňanů

Přestože některá cukrářství nabízejí i více než patnáct druhů cukroví, na špici se v Brně stále drží víceméně ty tradiční.„Největší zájem bývá o vanilkové rohlíčky. Následuje linecké a medvědí pracky,"shoduje se s některými cukráři Dana Kolářová, která si pečením přivydělává už několik let. Za vítěznou trojici jsou včelí úly plněné krémem, čokoládou nebo koňakem. „Jsou krásné, ale pracné," řekla cukrářka Blanka Krchňáková. Mezi další oblíbené druhy patří kokosky, marokánky a nepečené cukroví.

Autor: Anna Fajkusová

Pečete svoje cukroví?

ANO

77 %

NE

23 %

Hlasovalo: 282

Anketa byla ukončena

14.12.2012 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hráči Komety Brno Martin Zaťovič (vlevo) a Marcel Haščák.

Dříve ofenzivní mašiny, teď se na gól nadřou. Kometa hostí Třinec

Ilustrační foto
16

VIDEO: Na Moravě se hnuly ledy. Přehnaly se přes jez a zamířily k Dunaji

EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZOVÁNO

Odejde, nebo zůstane? Brněnského útočníka Škodu nově lanaří čínský klub

Brno – Zůstane, nebo odejde? Otázka, která se v případě brněnského fotbalisty Michala Škody skloňuje od skončení podzimní části nejvyšší soutěže. Podle zjištění Brněnského deníku Rovnost se do hry o útočníka Zbrojovky tento týden vložil silný zájemce. Do svých služeb ho lanaří čínský klub Baoding Yingli Yitong.

Zloděj spícímu podnapilému muži prohledával kapsy i batoh. Zachytily ho kamery

Brno /VIDEO/ – Na kamerový systém na brněnském hlavním nádraží doplatil dvaadvacetiletý mladík, který se v noci na středu rozhodl okrást podnapilého muže, který spal na lavičce. „Prohledával mu kapsy u bundy, u kalhot, a posléze i jeho batoh. Strážníci se od začátku na jeho chování zaměřili a vše nahráli," uvedl mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

DOTYK.CZ

Chyťte doktora! Nemocnice kupují lékaře už během studia

Více než třetina špitálů láká adepty medicíny na štědrá stipendia, vyplývá z ankety regionálních redakcí Deníku. Další nemocnice to plánují.

AKTUALIZOVÁNO

Muž se dotkl tyčí vedení na železniční trati. Na místě zemřel

Břeclavsko – Tragické následky měl ve čtvrtek pro muže kontakt s vedením na železniční trati mezi Podivínem a Ladnou na Břeclavsku. Policii o tom informoval dozorčí železničního provozu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies