Provonět byt rumem a vanilkou, zabořit ruce do těsta a nechat děti ujídat nastrouhané mandle? Podobnou předvánoční představu vyměnili v posledních letech Brňané za přesčasy a dohánění uzávěrek v práci. Shánět cukroví v supermarketech přesto není jediný způsob, jak se o sladké pečivo na svátečním stole neošidit. Řada cukráren i soukromníků v Brně přijímá objednávky na cukroví na zakázku.

Opatrnost s výběrem ale doporučuje šéfkuchař brněnské restaurace Noem Arch Jan Rimpler. „Nejlepší je samozřejmě spolehnout se na babičky a pratety. Mezi domácím a strojově vyráběným cukrovím je totiž propastný rozdíl," upozornil Rimpler.

Domácí se pozná

Rozeznat se dají i na pohled. Například podle barvy. „Cukroví z obchodů má často zbytečně přeplácané ozdoby a nepřirozené barvy. Třeba jedovatě růžovou nebo modrou. Výrobci ho také často nastavují chemickými přípravky, aby dlouho vydrželo a bylo křehké. Pomáhají si tak u některých druhů, které by se správně měly nechat uležet," popsal šéfkuchař.

Ruční výroba je podle něho na cukroví poznat. „Máslové šlehané krémy jdou nahradit jen těžko. Stejně tak poctivé vanilkové rohlíčky. Zájemci o cukroví na zakázku by proto měli vybírat jen ověřené obchodníky, nebo dát na radu známých. Lepší je vystačit si s kilogramem skutečně kvalitního cukroví za čtyři sta korun než koupit za poloviční cenu několik krabic," myslí si Rimpler.

U některých ověřených cukrářů už ale mají Brňané smůlu. „Jsme zahlceni objednávkami od poloviny listopadu. Další nepřijímáme. Většinu našich zákazníků známe už z minulých let," řekla například Dana Kolářová, která si pečením cukroví přivydělává pět let.

Jiní se na nával zákazníků připravili. „Loni jsme napekli asi pro sto lidí. Většinou berou po dvou až třech kilogramech. Zájem o cukroví roste a kolem dvacátého prosince vrcholí. Zákazníky neodmítáme. Nechceme lidi zklamat. Když je potřeba, zapojím do pečení i sousedky," usmála se Blanka Krchňáková. Největším hitem jsou podle ní každoročně ořechovo-piškotové úly. „Vypadají krásně, ale jsou dost pracné, a tak se s nimi nikomu nechce dělat," vysvětlila.

Raději peče sama

Ne všichni Brňané si ale na zakázkové cukroví potrpí. „Je to plýtvání penězi. Sama cukroví moc nejím a pro návštěvy kupované stačí. Stejně si pokaždé zobnou jen pár kousků. Než někomu za pečení platit přehnané sumy, to už radši napeču sama," řekla důchodkyně Věra Koblasová.

Že ji následují další, informoval Libor Kytýr z řetězce super a hypermarketů. „Zákazníci už od října kupují ve velkém suroviny na pečení. Zaznamenali jsme vyšší zájem o cukr, tuky na pečení a mouku," upřesnil Kytýr.

Jednou z žen, která na tradiční přípravu cukroví nedá dopustit, je studentka Veronika Orošová. „Bez pečení cukroví pro mě Vánoce nezačnou. Pekla jsem už jako malá. S babičkou, potom s mámou. Letos poprvé s přítelem. Doufám, že za pár let začnu rodinné recepty učit i dceru," řekla Orošová.

Nejoblíbenější cukroví Brňanů

Přestože některá cukrářství nabízejí i více než patnáct druhů cukroví, na špici se v Brně stále drží víceméně ty tradiční.„Největší zájem bývá o vanilkové rohlíčky. Následuje linecké a medvědí pracky,"shoduje se s některými cukráři Dana Kolářová, která si pečením přivydělává už několik let. Za vítěznou trojici jsou včelí úly plněné krémem, čokoládou nebo koňakem. „Jsou krásné, ale pracné," řekla cukrářka Blanka Krchňáková. Mezi další oblíbené druhy patří kokosky, marokánky a nepečené cukroví.