Jako dobrodružnou cestu berou jízdu Brnem někteří řidiči. „K tomu abych poznal nová místa, nemusím vůbec vyjet za hranice města. Mám pocit, že kvůli stále většímu počtu uzavírek a objížděk poznám v Brně jednu novou ulici denně," tvrdí například Jaroslav Havránek, který pracuje jako autodopravce. Situaci má řidičům ulehčit připravovaný systém evidence uzavírek na internetu. Magistrát jej chce spustit do konce roku.

Systém umožní naplánovat si na internetu trasu Brnem podle aktuálních informací. „Propojí údaje úřadů povolujících uzavírky všech kategorií silnic. Zahrne tak uzavírky plánované ministerstvem dopravy, krajem, městem i městskými částmi. Řidiči si díky systému naplánují trasu až na několik týdnů dopředu. Aplikace jim ukáže, jaké překážky je na cestě čekají," uvedl náměstek brněnského primátora Robert Kotzian.

Řidičům se projekt líbí. „Podrobná ucelená mapa uzavírek chybí. Určitě ji využiji," řekl třeba autodopravce Havránek.

Část údajů do systému zadají také pracovníci z jednotlivých brněnských radnic.  „Náš úředník už má za sebou školení. I přesto se bojím, že ještě potrvá, než začne naplno fungovat," podotkl například starosta brněnské městské části Líšeň Břetislav Štefan.

Kotzian věří, že spuštění systému se obejde bez větších problémů. „Ukáže to ale až zahájení provozu. Aplikace je už vyvinutá, čekáme ještě na propojení s Centrem dopravních informací v Ostravě. To shromažďuje informace od správců velkých tahů," sdělil Kotzian.

Systém usnadní práci i společnostem, které rekonstrukce silnic dělají. „Přinese nám víc informací. Očekáváme také zlepšení a zrychlení vzájemné komunikace. Se společnostmi, které se na opravách také podílejí, spolupracujeme už nyní a snažíme se výkopové práce navzájem zkoordinovat," podotkla Vladimíra Navrátilová ze společnosti Brněnské komunikace, která má na starosti například opravy některých brněnských silnic.

Potvrzuje to také mluvčí společnosti Brněnské vodárny a kanalizace Renata Hermanová. „Koordinaci prací má na starost brněnský magistrát, který jejich harmonogram zveřejňuje i na svých internetových stránkách," dodala Hermanová.

Jedním z důvodů proč magistrát projekt připravovuje, jsou loňské komplikace spojené s uzavřením Pionýrské ulice. Dělníci tehdy začali opravovat i některé sousední komunikace a to zkomplikovalo dopravu v okolí.

Co se opravuje

Ulice, ve kterých je v současnosti omezený provoz:
Oblouková     do 30. října
Hrnčířská     do 30. října
Tuřanské náměstí do 31. října
Lány         do 30. listopadu
Šámalova     do 30. listopadu
Antala Staška do 3. prosince
Rybářská     do 15. prosince
Otevřená     do 31. prosince
Chaloupkova do 5. ledna 2013

zdroj: www.doprava-brno.cz