Několik měsíců po nástupu pracoval Zouhar na tkalcovských stavech. „Stroje byly těžké, a když začaly pracovat, podlaha celé dílny se rozvibrovala," popisuje náročnou práci.

Brňana posléze povýšili na kontrolora kvality stavů. V pouhých dvaceti letech se pak stal mistrem směny. Jeho pracovní náplní bylo mimo jiné ohlásit konec přestávky na noční směně. Tu si mnozí zaměstnanci zkracovali spánkem. „Jednou jsme při přestávce zašli do hospody. Po návratu do továrny jsem usnul a celá směna druhou půli pracovní doby prospala," přidává jednu z historek Zouhar.

Zouharovu kariéru ve Vlněně ukončil nástup na vojnu. „Po návratu už bylo moje místo zabrané," říká. Nakonec proto nastoupil do brněnského podniku Rico, kde jako vedoucí výroby zůstal až do důchodu.

Ve čtvrtek se Milan Zouhar chystá na setkání bývalých zaměstnanců Vlněny. Areál textilky totiž brzy zbourají stroje. „Rád si připomenu staré časy, zároveň jsem rád, že se oblast v budoucnu alespoň díky stavbě nového areálu využije," vysvětluje pamětník.

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ