Trend Brněnskému deníku Rovnost potvrdila praktická lékařka pro děti a dorost v Rosicích na Brněnsku Jindřiška Macků. „Pacienty přijímám pořád a hlásí se jich ke mně stále zhruba stejný počet. U nás je vše v pořádku," zhodnotila. Podobně reagovali i další lékaři z Brněnska oslovení redaktory Rovnosti.

Nedostatek praktiků se projevuje podle krajského koordinátora sdružení praktických lékařů Jiřího Bartoše hlavně v okrajových oblastech jižní Moravy. „Problematická jsou bývalá okresní města," podotkl.

Do budoucna je podle něj nebezpečný fakt, že velká část praktických doktorů je už v důchodovém věku. „Je to časovaná bomba. Třeba když se lékař zraní," dodal.

O vážném nedostatku lékařů na Brněnsku zprávy nemá. „V jiných oblastech republiky se leckdy musí ordinace zavírat a lidé pak jezdí k doktorovi několik kilometrů. V našem regionu zatím ne," uvedl Bartoš.

Že se situace začíná horšit i v Brně, si naopak myslí brněnský praktický lékař Tomáš Klobas. „Vím, že už i někteří moji kolegové neberou další pacienty a obecně se celorepublikový trend začíná promítat i u nás. Nicméně v menších městech je to ještě horší a to i kvůli výdělku," vysvětlil.

Podle něj o úbytku doktorů svědčí právě i prodloužené čekací lhůty v ordinacích, kde dřív přijímali pacienty hned a nyní si počkají, byť na jednoduchý zákrok, třeba i měsíc.

Podle koordinátora Bartoše není potíž se zájmem studentů o obor praktického lékaře. Naopak narůstá. Je však problém zaplatit jejich vzdělávání či atestace.

O tom svědčí i data z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. „Nejmenší pokles v počtu studentů zaznamenala právě lékařská fakulta. Díky společenské poptávce způsobené hrozícím nedostatkem lékařů tam meziročně v posledních letech studentů neubylo," sdělila mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Menší počet přihlašovaných studentů podle ní způsobil demografický trend stejně jako na zbytku školy. „Snížený zájem jsme ale rozhodně nezaznamenali. Naopak třeba zubní lékařství patří k nejžádanějším oborům," podotkla.

Zatímco se na navazující magisterské studium lékařské fakulty hlásilo 5578 lidí v roce 2012, o dva roky později 4792.