VYBERTE SI REGION

Přednášející musí překvapit, říkají vítězové Prezentiády

Brno - Účinkování před publikem vyžaduje nejenom přirozené vystupování a důslednou přípravu, ale také překvapení a schopnost zvládnout stres. Nejlepší přednášející ze základních a středních škol to umí. Minulý pátek se v Brně potkali ve finálovém kole soutěže Prezentiáda. Mezi středoškoláky ji vyhrála dvojčata Jan (napravo) a Martin Karvaiovi z Náchoda.

27.4.2016
SDÍLEJ:

Jan (napravo) a Martin Karvaiovi z Náchoda.Foto: archiv Karvaiových

Soutěže se bratři účastnili už podruhé, loni získali druhé místo. „Baví nás zejména procvičování komunikace s lidmi. Oba jsme už osm let skauti a v klubu se nám tyto dovednosti opravdu hodí," usmívá se Jan.

Za jejich úspěchem podle nich stojí moment překvapení. „Na začátku je potřeba získat si publikum. My jsme papír s našimi připravenými otázkami nechali na sedadle jednoho z diváků. Obecenstvo jsme pak vyzvali, aby se podívali, jestli na papíře nesedí. To všechny zaujalo a pak byli velice vnímaví," vysvětluje student.

Dodává, že dobře naladěnému publiku se přednáší mnohem lépe a stres z prezentujícího dřív opadne.

Důležité je podle něj i to, aby se člověk držel hlavního tématu a příliš neodbočoval. „Vyprávěli jsme o investicích do života. Chtěli jsme ukázat, že nic v životě není zadarmo a vše stojí energii a také čas," vzpomíná.

Na soutěž se bratři připravovali i sledováním konferencí. Martin měl na starost vizuální stránku prezentace. „Dbal jsem na použití příjemných barev, kterých ale nemá být příliš mnoho. Prezentace by taky neměla být přeplněná textem a obrázky," vysvětluje student.

LUCIA TUPÁ

Autor: Redakce

27.4.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Nemocní z léčebny se přestěhují do Úrazové nemocnice. V březnu

Brno – Pětadvacet lidí z Léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci přesídlí vedení města do Úrazové nemocnice v Brně. Současné budovy totiž podle náměstka primátora Petra Hladíka nevyhovují dnešním potřebám. „Pacienti si zaslouží prostředí, které odpovídá jednadvacátému století," vysvětlil.

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies