Akci pořádá milovník Skotska Matouš Kvíčala, který se rozhodl své oblíbené místo zprostředkovat i lidem z jižní Moravy. „Žil jsem tam rok a zamiloval jsem si to. Skotské hry, tedy například hod kládou nebo kamenem, jsou tam nejoblíbenější zábavou. Chtěl jsem vyzkoušet, jestli to bude bavit lidi i tady," vypráví Kvíčala.

Pro méně fyzicky zdatné návštěvníky připravil keltskou hudbu a dudáka. Večer je čeká i ohňová šou. „K pití tu máme skotskou whisky. K jídlu grilované jehněčí, které je ve Skotsku velmi oblíbené a typický haggis. Zjednodušeně je to něco jako náš prejt, ale místo do střev se plní do ovčích žaludků," vysvětluje Kvíčala.

Zrovna tento pokrm si asi nedá Lubomír Vaněk, který na akci přijel v typickém kiltu. „Dozvěděl jsem se o ní z pozvánky Brněnského deníku Rovnost. Skotsko mám velmi rád a podobné události si nikdy nenechám ujít. Proto jsme s manželkou museli přijet. Haggis ale žena moc v oblibě nemá. Prý se to dá jíst jen velmi horké," usmívá se známý karikaturista Va­něk.

Naopak na celé jehně, které se otáčí v grilu, se páru již sbíhají sliny. „Toto zvíře peču poprvé. Mám větší zkušenosti například se selaty. Ale není v tom příliš rozdíl. Koření jsem vybral podle zkušeností. Je tam nové koření, bobkový list, jalovec a hlavně spousta česneku," vyjmenovává řezník Lukáš Veselý z nedalekého Tišnova a potírá maso marinádou. Organizátor Kvíčala je jeho dlouholetý kamarád, tak ho přijel podpořit.

Na akci si mohou lidé koupit například i kovové výrobky, které vytváří kovář přímo před jejich zraky. „Svícny, dekorace i šperky jsou buď ze železa nebo nerezu. Kdo chce, může se jen dívat, jak pracuji. Zkusit to ale raději nikoho nenechám. Mohl by se ošklivě popálit. I já s tím mám pár zkušeností," říká kovář Petr Volánek.