VYBERTE SI REGION

Prejt z vnitřností plní Skoti místo do střev do ovčích žaludků

Lomnička – Vůně pečeného jehněčí, kouř z kovářské dílny nebo zvuky dud a kytary lákají v sobotu odpoledne návštěvníky do Lomničky na Brněnsku na první ročník Skotského dne. Na to, že je polovina října, vyšlo i počasí. Je teplo a nad hlavami lidem svítí slunce.

14.10.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií
Prvnímu ročníku Skotského dne přálo počasí.

Prvnímu ročníku Skotského dne přálo počasí.Foto: DENÍK/ Drahomír Stulír

Akci pořádá milovník Skotska Matouš Kvíčala, který se rozhodl své oblíbené místo zprostředkovat i lidem z jižní Moravy. „Žil jsem tam rok a zamiloval jsem si to. Skotské hry, tedy například hod kládou nebo kamenem, jsou tam nejoblíbenější zábavou. Chtěl jsem vyzkoušet, jestli to bude bavit lidi i tady," vypráví Kvíčala.

Pro méně fyzicky zdatné návštěvníky připravil keltskou hudbu a dudáka. Večer je čeká i ohňová šou. „K pití tu máme skotskou whisky. K jídlu grilované jehněčí, které je ve Skotsku velmi oblíbené a typický haggis. Zjednodušeně je to něco jako náš prejt, ale místo do střev se plní do ovčích žaludků," vysvětluje Kvíčala.

Zrovna tento pokrm si asi nedá Lubomír Vaněk, který na akci přijel v typickém kiltu. „Dozvěděl jsem se o ní z pozvánky Brněnského deníku Rovnost. Skotsko mám velmi rád a podobné události si nikdy nenechám ujít. Proto jsme s manželkou museli přijet. Haggis ale žena moc v oblibě nemá. Prý se to dá jíst jen velmi horké," usmívá se známý karikaturista Va­něk.

Naopak na celé jehně, které se otáčí v grilu, se páru již sbíhají sliny. „Toto zvíře peču poprvé. Mám větší zkušenosti například se selaty. Ale není v tom příliš rozdíl. Koření jsem vybral podle zkušeností. Je tam nové koření, bobkový list, jalovec a hlavně spousta česneku," vyjmenovává řezník Lukáš Veselý z nedalekého Tišnova a potírá maso marinádou. Organizátor Kvíčala je jeho dlouholetý kamarád, tak ho přijel podpořit.

Na akci si mohou lidé koupit například i kovové výrobky, které vytváří kovář přímo před jejich zraky. „Svícny, dekorace i šperky jsou buď ze železa nebo nerezu. Kdo chce, může se jen dívat, jak pracuji. Zkusit to ale raději nikoho nenechám. Mohl by se ošklivě popálit. I já s tím mám pár zkušeností," říká kovář Petr Volánek.

Autor: Zuzana Valíková

14.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Potřetí za sebou. Lezec Ondra opět vládne brněnským sportovcům

Brno  – Každý rok překvapuje odborníky i své soupeře, co všechno dokáže. Sbírá medaile na světových šampionátech, udivuje výstupy ve skalách. A jeho úspěchu si všímají i doma, v Brně. Sportovní lezec Adam Ondra se letos tak už potřetí v řadě stal nejlepším sportovcem města Brna. Cenu převzal ve čtvrtek večer při slavnostním vyhlášení v Hotelu Voroněž.

Salon vín: titul šampiona získalo po roční pauze Zámecké vinařství Bzenec

Valtice, Bzenec – Prvenství v prestižní Národní soutěži vín České republiky slaví vinařství z Hodonínska. Šampionem expozice Salon vín pro příští rok se ve čtvrtek stal Ryzlink vlašský 2015 v pozdním sběru řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Vítězné vinařství navázalo na úspěšnou sérii z předešlých let. „Jde o víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky, s vůní grepové pecky a mandlí ukazující na výbornou vyzrálost hroznů," přiblížil oceněné nejlepší víno ředitel bzeneckého vinařství Bořek Svoboda. 

Zraněná žena z nehody v Plotní bude v nemocnici měsíce. Opilých u nehod přibývá

Jižní Morava /VIDEO/ – Několik měsíců v nemocnici stráví mladá žena, která utrpěla zranění při středeční nehodě v Plotní ulici v Brně. Její cesta autem, ve kterém vezla i své dítě předškolního věku, skončila srážkou s autobusem a náklaďákem. „Příčinu nehody stále vyšetřujeme, padesátiletému řidiči autobusu při dechové zkoušce policisté naměřili přes dvě promile alkoholu," konstatoval policejní mluvčí Pavel Šváb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies