Jednou z nich je například Jana Moravčíková. „Bylo to hrozné, tady se totiž zvuk dobře nese. Podle mě by se nenašel nikdo, komu nevadil," svěřila se žena.

Podobný problém měla i Alena Kyzlinková. „Máme sice dvojitá okna, ale i tak nás závod rušil," řekla.

Ne všem ale závod vadil. „Auta jsem sice slyšel, ale stačilo zavřít okna a nebylo co řešit," sdělil naopak Patrik Březina.

Podle mluvčího automotodromu Jiřího Smetany bylo ale vše v pořádku. „Akci jsme řádně oznámili a nikdo nevznesl žádnou námitku. Hluk pravidelně měříme, abychom si byli jistí, že nepřekračujeme limity. Loni jsme pořádali dvanáctihodinový závod a toho si nikdo ani nevšiml," okomentoval Smetana.

Starosta Žebětína Vít Beran oznámení akce potvrdil, doputovalo k němu ale také několik stížností od lidí. „Obdržel jsem dva nebo tři e-maily od nespokojených obyvatel. Se závodem jsme ale nemohli nic dělat. Brno nemá žádnou vyhlášku, která by pořádání akcí upravovala," sdělil Beran.

Omezení hlučných akcí není ani v pravomoci magistrátu. „Dodržovat předpisy musí podle zákona provozovatel, v tomto případě automotodrom. Kontrola je pak na krajské hygienické stanici," vysvětlila Zuzana Taušová z tiskového střediska magistrátu.

Krajská hygienická stanice neeviduje z poslední doby žádnou stížnost. „Nic si nevybavuji. Ale ani když jsme dřív u okruhu měřili, tak hluk žádné limity nepřekročil," sdělila hygienička Ivana Fajkošová.

Stanice musí prošetřit všechny stížnosti, které na ni dorazí. V případě porušení předpisů může uložit i pokutu až tři miliony korun.

Zvuk závodních motorů se z okruhu nese i do Kohoutovic, Bystrce a dalších městských části. Tamní obyvatelé si ale nestěžují. „Žádný problém jsem s tím neměla," sdělila Michaela Kocurová z Kohoutovic.

Na místní radnici žádná stížnost nepřišla. Jak uvedl kohoutovický starosta Petr Šafařík, místní se závody počítat musí. „Spíš tu bývá zhoršená doprava přes Velkou cenu," sdělil.

MICHAL RAPCO
HANA DRAHOKOUPILOVÁ