Brněnské zoo se letos povedlo několik úspěšných odchovů zvířat. Kromě lední medvědice se narodil rosomák sibiřský nebo medvěd kamčatský. „Tato zvířata jsou i největší lákadla, lidé také často míří k Safari, kde jsou k vidění žirafy síťované, zebry Chapmanovy nebo lemuři kata," popsal vedoucí útvaru vnějších vztahů zoo Michal Vaňáč.

Lední medvědice Noria sklízí také úspěch na sociálních sítích. Zoo totiž pravidelně zásobuje lidi různými videi ze života zvířat. „Videa, na kterých je zachycená Noria, jsou úspěšnější a sledovanější než videa s jakýmkoliv jiným zvířetem. Je také pravděpodobné, že hodně lidí nalákala i k návštěvě zoo," poznamenal Vaňáč.

Letošní rekordní návštěvnost zahrady však její vedení nevnímá jen jako úspěch. Davy lidí totiž zvýrazňují problém, se kterým se zoo dlouhodobě potýká. „Třísettisícovou návštěvností se dostává zahrada na hranici únosnosti v komfortu služeb pro návštěvníky," zdůraznil ředitel zoo Martin Hovorka.

Rosomák? Zoo byla prvníBrněnská samice rosomáka sibiřského Nataša se letos v březnu stala poprvé matkou. Pro brněnskou zoo to byl jeden z největších loňských chovatelských úspěchů. Stala se totiž první českou zoo, které se podařilo zvíře odchovat. „Mládě je samec. Při křtu dostal jméno Vasil, jeho kmotr je rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek," uvedl vedoucí útvaru vnějších vztahů brněnské zoo Michal Vaňáč. Narození malého rosomáka bylo i pro chovatele překvapení. Těhotenství u samic lze totiž těžko rozeznat. Chovatelé se o mláděti dozvěděli, když se objevilo na videu z porodního boxu.

Podle něj je hlavní nedostatek chybějící parkoviště, zastaralý vstup do zoo či některé chybějící pavilony. Lidé, kteří se rozhodnou přijít na Mniší horu, kde zoo sídlí, musí počítat s tím, že zaparkovat se jim povede jen s velkými obtížemi. Navíc ve dnech, kdy bývá návštěvníků nejvíce, tedy například v létě nebo když zoo připraví velkou akci, budou muset čekat na vstupenku v řadě i několik minut.

O novém vstupu vedení zoo jedná už několik let. Přesto zatím není jasné, kdy vznikne ani jak přesně bude vypadat. Návrhů vstupního areálu je totiž několik.

Stavební úpravy ale brněnskou zahradu v příštím roce čekají. Už letos například dělníci začali s úpravami části zahrady, kde sídlí opice. Tamní výběhy totiž pocházejí ještě ze sedmdesátých let minulého století. V novém už bydlí třeba paviáni anubi.

Příští rok se také má do zahrady vrátit král zvířat. „V létě otevřeme novou expozici pro lvy u Africké vesnice. Jaký to bude druh, jsme se ještě nerozhodli, ale určitě to nebudou lvi perští," řekl Vaňáč.

Brňané uvidí lvy v zoo po třinácti letech. V roce 2004 původní lví výběh musela zahrada zrušit, protože nevyhovoval. Kromě lvů mají nově návštěvníci v roce 2017 v zoo najít také charzy žlutohrdlé a pásovce kulovité.