V minulosti proto třeba úředníci Brna-středu nestíhali přestupky brzy vyhodnotit a provinilci tak nedostali žádný trest. „Ročně řešíme více než čtyři a půl tisíce přestupků, což je skoro čtyři sta za měsíc. Řízení tak úředníci stíhali ukončit třeba za jedenáct měsíců, pouze měsíc před zákonnou lhůtou," upozornila mluvčí radnice Brna-střed Denisa Kapitančiková.

V loňském roce proto přijali další dva úředníky a proces díky tomu o dva měsíce zkrátili. O přestupkové řízení se nyní stará deset zaměstnanců úřadu. „Pomohla i změna právní kvalifikace. V minulosti se mohli řidiči vymlouvat, že přestupek spáchal jejich blízký, nyní to tak už nejde," popsala Kapitančíková.

Podstatně méně přestupků řeší ostatní městské části. „Máme asi šest set případů ročně, což je asi padesát měsíčně. Na oddělení pracuje pět úředníků, kteří lhůty dodržují," objasnil mluvčí Brna-severu Martin Ingr. Pokud se městské části stane, že řízení do roka neukončí, mohou za to prý vnější okolnosti, jako je chyba v doručovací službě. Brno-sever proto nyní neplánuje přijímat další úředníky, ani jinak upravovat průběh řízení.

V brněnských Medlánkách problém s přestupkovým řízením vyřešili odlišně. „Od prvního dubna bude přestupky, které se stanou v naší městské části, řešit úřad v Králově Poli. Jsme totiž menší a proto je výhodnější, když za nás agendu bude spravovat sousední čtvrť," informoval starosta Medlánek Michal Marek.

V Králově Poli mají však práce dost už nyní. Radnice ani přesto neuvažuje o náboru dalších zaměstnanců, kteří by se o řízení starali. „Tři úředníci řeší asi šest set přestupků ročně. Řízení stíhají uzavřít v zákonné lhůtě, ale je pravda, že mají spoustu práce," uvedl místostarosta Daniel Valenta. Přesun správních řízení z Medlánek do Králova Pole už schválil magistrát.

Problém dodržovat termíny nemají ani v Líšni. „Naši dva úředníci řeší také trestní a stavební přestupky. Stíhají je ale vyřizovat včas," upozornil líšeňský starosta Břetislav Štefan. Tamní úředníci mají na starosti desítky případů měsíčně.

Na úřednický stůl se přestupek může dostat třemi způsoby. Buď je radnicím městských částí předají strážníci či policisté, nebo podněty předají přímo lidé. „Úředníkům postupujeme často případy, které nešly vyřešit na místě. Nebo jde o pachatele, kteří něco provedli opakovaně. Právě u nelegálního vylepování plakátů má větší smysl předat případ ke správnímu řízení, kde pachatel dostane vyšší pokutu. Ta ho totiž spíše odradí od opakování přestupku," vysvětlil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

počty řízení některých radnicBrno-střed: 4636 přestupků za rok, tedy 386 případů za měsíc řeší deset úředníků
Brno- Královo Pole: 600 přestupků, tedy 50 případů za měsíc řeší tři úředníci. Od dubna budou řešit také přestupky z Medlánek
Brno-sever: 600 přestupků, tedy 50 případů za měsíc řeší pět úředníků

EVA BÁRTOVÁ