Nyní se skupina na cestu snaží získat peníze, prostřednictvím webové stránky Startovač. Na cestu potřebují zhruba 200 tisíc korun.

Vnitrozemí Islandu sedm kamarádů projede bez doprovodného vozidla. „Do vnitrozemí se běžně odváží jen auta s pohonem na všechna čtyři kola. Budeme muset překonat úseky, kde pojedeme krokem, nebo několik nepřemostěných řek,“ říká Vávra.

Společně už projeli okolí Černého moře a Ukrajinu. Na loňské cestě přes slovenské hory se cestovatelé nevyhnuli problémům, kdy jeden z nich skončil v hluboké strži.

Cestovatel Libor Vávra (na snímku vpravo).
Při sestupu z plesa spadl s babetou do strže

Na babetách cestovatelé povezou stany, spacáky nebo náhradní díly. „Osobních věcí si proto vezmeme minimum. Oblečení si nejspíš vypereme v řekách. Ke stanům jsme se bohužel museli snížit kvůli nepředvídatelnému počasí. Běžně spíme pod širákem,“ povídá Vávra.

Na mopedech si povezou i kanystry s benzínem. „Na jednu nádrž ujede babeta asi dvě stě kilometrů. Do vnitrozemí, kde nejsou benzínky, proto musíme vjet s plnou nádrží. Na jednu babetu musíme mít s sebou asi jeden a půl kanystru. Jak to vyřešíme, zatím propočítáváme,“ zmiňuje Vávra.

Na Island chce skupina vyrazit v srpnu.

Ilustrační foto.
Chtějí v autě Boží pomoc. Požehnají jim v Obřanech