Na prestižní záležitost – ubytovat evropské prezidenty, se už několik týdnů chystají tři brněnské hotely. International, Holiday Inn a Voroněž. Dohlíží na ně první dáma Livie Klausová.

Dva dny před příjezdem hlav států hotely uklízejí apartmá a nacvičují vaření vybraného jídelníčku. „Speciálně jsme vylepšili prezidenstká apartmá nábytkem a zvlášť jsme proškolili personál, abychom důstojně reprezentovali Brno,“ řekl generální ředitel Josef Kulíšek.

Ve Voroněži bude bydlet pět prezidentských delegací. Podle informací Brněnského Deníku Rovnost bude v hotelu International bydlet italská, rakouská, maďarská, rumunská a bulharská delegace „Apartmány upravíme podle individuálních žádostí jednotlivých hostů, například květinami, které si ještě prezidenti speciálně objednají,“ sdělil obchodní ředitel Michal Řičánek.

V hotelu prý také extra doplnili minibary na pokojích. A soustředí se hlavně na přípravu jídla. „Budeme dodávat oběd a večeři. Nacvičujeme proto přípravu a servisy,“ dodal Řičánek. Například výjezd s jídlem na hrad Špilberk. Na večeři prezidenti dostanou kromě polévky, hlavního jídla a desertu ještě teplý předkrm a sýry. „Ve všech chodech bude moravská kuchyně, například kachna,“ prozradil Řičánek.

V jediném pětihvězdičkovém hotelu Holiday Inn už jen kontrolují. „Jak jsou pokoje uklizené, jestli fungují kabely, kabely, světla a další technické detaily,“ řekl Petr Kmetík z obchodního oddělení.

Jediné, co organizátoři z bezpečnostních důvodů tají, je místo ubytování českého prezidenta Václava Klause. Podle informací Brněnského Deníku Rovnost bude Klaus bydlet v Pisárkách, tamní hotely ale informaci nepotvrdily. Jisté je, že nebude sdílet hotel se žádnou zahraniční delegací. „Je to prý proto, aby si některé delegace nemyslely, že někomu nadržuje,“ vtipkoval zaměstnanec jednoho z hotelů.